Paastovinkki 24/40 – Stefan Wallin: Jos journalisti kirjoittaa politiikasta, onko se vain sanahelinä

Paastovinkki-sarjassa annetaan paastovinkkejä ja haastetaan poliitikkoja eri puolueista osallistumaan paastoon.

Kotimaa24 haastoi ministeri Stefan Wallinin (rkp) kertomaan omasta hengellisen kirjan lukukokemuksestaan.

Akateemikko Georg Henrik von Wrightin elämänkerta teki lukukokemuksena Walliniin lähtemättömän vaikutuksen.

– Valitsin tämän kirjan sen takia, että von Wrightin ajattelu on kirkasta ja hienoa. Silloin, kun ymmärtää hänen aivoituksiaan, sitä hetkeä voi kutsua miltei hengelliseksi tapahtumaksi, Wallin sanoo.

Von Wright toimi aikanaan professorina Helsingin ja Cambridgen yliopistoissa. Cambridgessa hän oli Ludwig Wittgensteinin läheinen työtoveri ja seuraaja. Wittgenstein oli se herra, jonka mielestä siitä, mistä emme voi puhua, tulee vaieta – ainakin M. A. Nummisen mukaan.

– Stereotyyppinen kuva ruotsinkielisestä on kovaääninen vapaaherratar Etelä-Helsingin kadulla turkki päällä. Tällaisia ruotsinkielisistä on tietysti aivan murto-osa, mutta Georg Henrik von Wright oli ihan oikea aatelismies, joka oli syntynyt Venäjän keisarin vallan aikaan, Wallin kertoo.

Wallin toteaa Wrightin pohtineen kaksoisrooliaan eli kahden kirjailijaminän, tiedemiehen ja esseistin, suhdetta toisiinsa ja miettineen, onko ammattifilosofin edustama filosofia samaa henkistä substanssia kuin esseisti-filosofin lukijoilleen tarjoama?

– Oma ongelmanasetteluni ei ole aivan yhtä lennokas, mutta samaan tapaan voin kysyä: mikä on poliitikon ja politiikasta kirjoittavan suhde? Itse olen tehnyt molempia töitä ja olen tietoinen niiden samanlaisuudesta ja erilaisuudesta. Jos poliitikkona kirjoitan politiikasta, se on totta, mutta jos journalisti kirjoittaa politiikasta, onko se vain sanahelinää?

Stefan Wallinin hengellinen kirjavinkki:

Georg Henrik von Wrightin elämäkerta:

Mitt liv som jag minns det. Albert Bonniers.

Elämäni niin kuin sen muistan. Suom. Iiiro Kuuranne.

Asiaa paastosta Facebookissa

Edellinen artikkeliStefan Wallin: ”Räsänen sekoittaa uskonnon ja politiikan”
Seuraava artikkeliNettiadresseilla jo satoja allekirjoituksia