Kun YK:n pääsihteeri António Guterres osallistui Turkissa Mustanmeren viljanvientisopimuksen allekirjoittamiseen, saattoi moni Suomessakin tuumailla: ”Ilmeisesti YK on edelleen olemassa.”
Julkisuudessa on näyttänyt siltä, että YK on ollut Ukrainan sodan jylinässä melko äänetön yhtiömies.
Yhdistyneet kansakunnat perustettiin suurin toivein toisen maailmansodan jälkeen. Sen tarkoitus oli edistää maailmassa rauhaa, yhteistyötä ja kehitystä. Järjestö oli toimintansa alkuvuosikymmeninä usein kunnioitettu ääni ja keskustelufoorumi ristiriitojen maailmassa.
Sittemmin YK tuntuu usein varsinkin suurissa sotilaallis-poliittisissa kriiseissä jääneen statistiksi. Se on turvallisuuspolitiikassa kuin 1960-luvun huonekalu tänään: ihan jännä, mutta kuin jostakin toisesta maailmasta.
***
YK tekee globaalisti paljon ja laaja-alaista hyvää jalojen periaatteidensa puolesta. Se on ollut monessa suhteessa valtaisa menestys. Mutta silti sitä on myös arvosteltu päättämättömyydestä, byrokratiasta, kyvyttömyydestä, politikoinnista ja jopa puolueellisuudesta. YK on myös epäonnistunut.
YK:n syntymisen taustalla olivat voimansa huipulla olleet länsimaat. Maailmanjärjestön aatteellinen pohja muodostui läntisistä liberaaleista ideoista ja arvoista, kuten vapaudesta ja ihmisoikeuksista. Mutta tämän päivän blokkeihin hajoavassa maailmassa asioita ei arvoteta kaikkialla länsimaisittain.
Mikä neuvoksi YK:ssa, kun esimerkiksi Kiinan tai Venäjän kaltaiset autoritaariset suurvallat ja niiden seurailijat viis veisaavat demokratiasta ja polkevat ihmisoikeuksia kuten haluavat? Mitä YK voi tehdä, jos imperiumit aloittavat valloitussotia, sekaantuvat sisällissotiin, aiheuttavat pakolaisuutta ja nälänhätää ja turhentavat veto-oikeudellaan tuomitsevat resoluutiot? Ja entä jos lännelle tärkeät periaatteet kyseenalaistetaan myös lännessä?
***
YK on niin vahva kuin sen jäsenvaltiot suovat. Mutta globaalit ongelmat, jopa Harmageddonin uhka, vaatisivat YK:n kaltaisen äänen kuuntelemista. Aikojen pauhu näyttää, uudistuuko YK vai meneekö se lopulta Kansainliiton tietä.
Kirjoittaja on Kotimaan artikkelitoimittaja. Pääkirjoitus julkaistaan 29.7.2022 ilmestyvässä Kotimaa-lehdessä.
***
Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?
Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.
Antoisia lukuhetkiä!
Pääkirjoitus: YK on turvallisuuspolitiikassa kuin 1960-luvun huonekalu
Ilmoita asiavirheestä