Pääkirjoitus: Turun iskun jälkeen moni tuntee pelkoa – mutta myös kiitollisuutta ihmisiä kohtaan

Suru valtasi ihmisten mielet Turun tapahtumista. Suurin suru on niillä suomalaisilla, joiden läheisiä menehtyi iskussa.

Surun lisäksi myös muita tunteita nousi pintaan. Sen saattoi havaita esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Jälleen kerran sai huomata, miten helppoa siellä on lietsoa pelkoa ja vihaa, levittää huhuja.

***

Jokaisella suomalaisella on kuitenkin oikeus tuntea myös huolta ja pelkoa. Ensimmäistä kertaa kuolemiin johtanutta tekoa tutkitaan Suomessa terrorismina.

Iskun historiallisuudesta huolimatta osalta tiedotusvälineitä petti arvostelukyky etenkin Turun iskun seurannan laajuudessa. Esimerkiksi Yle esitti ylimääräisten uutislähetysten lisäksi toistuvasti tapahtumien kulkua minuutti minuutilta. Oleellisen tiedon sijaan yksityiskohtien toisto lisäsi kansalaisten ahdistusta. Pahimmillaan laaja julkisuus saattaa osaltaan innostaa niitä, jotka harkitsevat vastaavia tekoja.

***

Turun tapahtumat synnyttivät myös kiitollisuutta. Erityisesti niistä ihmisistä, jotka oman henkensä vaarantaen pyrkivät estämään puukkomiestä ja auttoivat uhreja. Näitä rohkeita henkiöitä olivat muun muassa Hassan Zubier, Mikko Kaarilahti ja Hasan Alazawii.

Turun iskun seuraukset herättävät suurta kiitollisuutta myös viranomaisten toiminnasta. Tällaisissa tilanteissa korostuu poliisien sekä terveydenhoitohenkilökunnan ammattietiikka. Työt hoidetaan tyynesti ja asiallisesti.

***

Kiitollisuutta saa tuntea myös kirkon työntekijöiden toiminnasta. Lisäksi kirkkotila osoittautui jälleen turvapaikaksi, johon järkyttävien tapahtumien satuttamat ihmiset saattoivat kokoontua jo samana iltana.

Arkkipiispa Kari Mäkinen totesi Facebook-sivuillaan: ”Herra, anna rauhattomalle rauha, anna järkyttyneelle levollisuus, tuskaan ja epätietoisuuteen läsnäolosi.”

***

Turkulainen imaami Zaid Esmail muistutti, että uskonnon nimissä voi väittää tekevänsä jotain, mitä suurin osa pitää vääränä. Mutta jos tekee näin, niin silloin ei ole oikea muslimi.

Elämme maassa ja todellisuudessa, jossa muslimien sekä kristillisten kirkkojen johtajat sanoutuvat yhdessä irti väkivaltaisista teoista. Se on suuri kiitoksen aihe.

Kirjoittaja on Kotimaan päätoimittaja.

Kuva: Minerva Seppälä

Lue myös:

Puukotukset näkyvät Turun seurakuntien työssä – Kaarinassa täsmäapua pelokkaille vanhuksille

Paavi muisti Suomea rukouksessaan – näin uskonnolliset yhteisöt reagoivat Turun iskuun

Muslimijärjestöt tuomitsevat Turun puukkoiskun – ”Olemme kaikki sillä puolella, joka toivoo rauhaa”

Radion aamuhartaus lähetettiin suorana Turusta – puhujana arkkipiispa Kari Mäkinen

Kirkko twiittasi: Armahda – Turun tuomiokirkossa rukoushetki kello 21 Turun puukotuksien johdosta

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

Edellinen artikkeliKirkon uusi tilastointijärjestelmä jakaa mielipiteet – hyvä apuväline vai väärää priorisointia?
Seuraava artikkeliKommentti: Laajasalon tapaus herätti keskustelun, saako piispalla olla velkaa