Pääkirjoitus: Tuomareiden edessä on kaksi kansaa, jotka etsivät olemassaololleen oikeutusta

Kuva: Jukka Granström

Israel ja Etelä-Afrikka kohtasivat viime viikolla Kansainvälisen tuomioistuimen edessä Haagissa. Palestiinalaisia hyvin vahvasti tukeva Etelä-Afrikka syytti Israelia palestiinalaisiin kohdistuvasta kansanmurhasta ja pyysi tuomioistuimelta väliaikaista määräystä Israelin sotatoimien lopettamiseksi.

Syyte koskettaa syvästi juutalaisen kansanmurhan jälkipuinneista syntynyttä Israelin valtiota. Se kiisti syytteet, vetosi oikeuteensa puolustaa kansalaisiaan ja piti puolestaan terroristijärjestö Hamasin lokakuun 7. päivän hyökkäystä kansanmurhana juutalaista kansaa vastaan.

Tuomioistuimen väliaikaista määräystä sotatoimien lopettamisesta odotetaan luultavasti viikkoja. Asian lopulliseen käsittelyyn kuluu vuosia. Kansainvälisen tuomioistuimen päätöksillä on painoarvoa, ja ne sitovat YK:n jäsenmaita. Toimeenpanokeinoja tuomioistuimella ei kuitenkaan ole. Tarvittaessa se voi viedä asian YK:n turvallisuusneuvoston käsittelyyn.

Kansainvälisen tuomioistuimen käsittelyssä on parhaillaan kaksi Ukrainan syytettä Venäjää kohtaan. Vuosi sitten tuomioistuin määräsi Venäjän lopettamaan hyökkäyksen Ukrainaan. Venäjä ei ole noudattanut määräystä.

Näyttää kuitenkin siltä, että Israel suhtautuu vakavasti Kansainvälisen tuomioistuimen käsittelyyn eikä tällä kertaa boikotoi sitä, vaikka se muuten pitää YK:n tutkimuksia itsensä kannalta epäreiluina ja puolueellisina. Nyt on kuitenkin kyse Israelin maineelle merkittävästä syytteestä.

Palestiinalaisille Etelä-Afrikan tuki ja kansanmurhasyytteen vieminen Kansainväliseen tuomioistuimeen on merkittävä asia jo sinänsä. Mikäli tuomioistuin antaa väliaikaisen määräyksen sotatoimien lopettamisesta, se lienee palestiinalaisille ja samalla myös terroristijärjestö Hamasille hetkellinen moraalinen voitto.

Syvimmillään tuomareiden edessä on tässä oikeudenkäynnissä kaksi kansaa, jotka etsivät olemassaololleen oikeutusta kansainvälisen yhteisön edessä: historiansa aikana useammankin kansanmurhan kohteeksi joutuneet juutalaiset ja olemassaolostaan taisteleva juutalaisvaltio sekä alistetussa asemassa elävät palestiinalaiset, joiden kohtalo näyttää olevan kaikkien muiden kuin heidän itsensä käsissä. Molemmat ovat juuttuneet väkivallan kierteeseen, jota kukaan ei enää osaa katkaista.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran. Antoisia lukuhetkiä!

Edellinen artikkeliKirja-arvio: Aleksis Kiven romaanista innotuksensa saanut Seitsemän sisarusta on vaivaannuttava mutta tärkeä kirja
Seuraava artikkeliPiispa Bo-Göran Åstrandin johtama ekumeeninen delegaatio tapaa Vatikaanissa paavi Franciscuksen ja kardinaali Kurt Kochin

Ei näytettäviä viestejä