Pääkirjoitus: Parjatusta jumalanpilkkalaista onkin hyötyä, mutta olisiko parempi suojella pyhiä esineitä?

Länsimaisille yhteiskunnille tyypillistä on pyrkimys kohti yhä suurempaa vapautta ja siis irti vanhoista tabuista. Se on tietysti tarkoittanut myös maallistumista. Monikulttuuristumisen myötä tässä on törmätty nyt ongelmaan, sillä toisenlaisista yhteiskunnista tuleville uskonnollisilla tabuilla onkin vielä merkitystä.

Suomessa lakia uskonrauhan rikkomisesta on jo pitkään pidetty vanhentuneena jäänteenä lakien joukossa. Sen mukaan se, joka julkisesti pilkkaa Jumalaa tai loukkaamistarkoituksessa julkisesti herjaa tai häpäisee sitä, mitä uskonnonvapauslaissa tarkoitettu kirkko tai uskonnollinen yhdyskunta muutoin pitää pyhänä, on tuomittava uskonrauhan rikkomisesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.

Lakia uskonrauhan rikkomisesta kutsutaan usein jumalanpilkkalaiksi. Sen tarpeellisuudesta on keskusteltu jo pitkään. Se on koettu ongelmalliseksi, koska sen katsotaan rajoittavan sananvapautta. Kovin usein sen mukaan ketään ei ole tuomittu. Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho on saanut kirjoituksistaan tuomion uskonrauhan rikkomisesta. Pilapiirtäjät saattavat taiteilla jumalanpilkkalain ja satiirin ohuella rajapinnalla.

NYT NÄYTTÄÄ siltä, että jumalanpilkkalaista on vihdoin ollut kuitenkin hyötyä. Sen perusteella Ruotsille ja Tanskalle vakavia ongelmia aiheuttaneet Koraanin poltot ovat Suomessa kiellettyä. Tämä on tasoittanut Suomen tietä Natoon.

Mielenkiintoista on, että Tanskan hallitus suunnittelee nyt lakia, joka kieltäisi uskonnolliselle yhteisölle merkittävän esineen sopimattoman käsittelyn. Tällaisia esineitä olisivat Koraani, Toora, Raamattu ja krusifiksi. Ehdotus vaikuttaa konkreettiselta ja jättäisi tilaa sananvapaudelle.

Toisaalta, nykyisellä polarisoituneella someraivon aikakaudella tekee mieli kysyä suojeleeko rajattomuus lopulta sanavapautta vai pilaako se sen. Onko sittenkin hyvä, että meillä on nykyisenkaltainen jumalanpilkkalaki. Voisiko sen tehtävä olla moraalinen selkäranka ja sananvapauden tuki, joka vetäisi taaimmaisen rajan toisten loukkaamiselle? Jumalan tai jumalien suojelemiseksi sitä tarvita, mutta ihmisyhteisön keskinäisen rauhan säilyttämiseksi ehkä sittenkin kyllä.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Edellinen artikkeliYli kahdeksan miljardin maailma – Intia ohitti Kiinan, mutta globaalisti väestönkasvu on hidastunut
Seuraava artikkeliPäivi Räsäsen käräjäoikeudessa aiemmin hylättyjä syytteitä käsitellään nyt hovioikeudessa