Euroopan kirkkojen konferenssin (EKK) yleiskokous alkoi tällä viikolla Tallinnassa. Viime viikolla järjestö lähetti yleiskokoukseen rekisteröityneille toimittajille yllättävän viestin: he eivät saisikaan tulla kokouspaikalle seuraamaan istuntoja ja tekemään muutenkaan työtään normaalisti. Istuntojen seuraaminen etänä netin kautta olisi mahdollista, mutta toimittajat päästettäisiin sisään vain kahteen tiedotustilaisuuteen.
Yhteydenottojen ja kyselyjen jälkeen tilanne onneksi korjautui parissa päivässä. Ehkä koko juttu oli arvostetulta ja merkittävää työtä tekevältä ekumeeniselta järjestöltä pelkkä lapsus. Koko episodi sinänsä oli vähäinen. Mutta poukkoilevat linjaukset tärkeässä asiassa – julkisuudessa ja avoimuudessa – jättävät kummallisen tunteen.
MEDIA TEKEE erittäin tärkeää työtä. Sen tehtävä on julkisuuden avulla toimia vallan vartijana ja uutisoida kriittisesti yhteiskuntien päätöksenteosta, taustoista, tapahtumista, kehityskuluista ja ilmiöistä. Tämä onnistuu parhaiten maissa, joissa päätöksenteko on lähtökohtaisesti demokraattista ja julkista, pääsyä tiedon äärelle ei rajoiteta, journalismia ei ohjailla toimituksien ulkopuolelta eikä median omistus ole keskittynyt liikaa.
Toimittajien vapautta tehdä työtään eri maissa mittaa esimerkiksi kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestön indeksi. Sen mukaan tilanne on paras Pohjoismaissa ja Baltiassa. Hyvin ovat asiat myös läntisessä Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa, sekä eräissä muissa maissa pallomme eri puolilla.
Journalismin kannalta vaikeimpiin alueisiin taas kuuluvat esimerkiksi Egypti, Intia, Iran, Kiina, Venezuela ja Venäjä.
LEHDISTÖNVAPAUS ON seurausta sananvapaudesta, jokaiselle ihmiselle kuuluvasta oikeudesta ilmaista mielipiteensä vapaasti. Nämä kaikki ovat demokratian ja vapauden perustaa. Valitettavasti ne eivät ole aikamme maailmassa itsestäänselvyyksiä tai joskus oletetun kulttuurievoluution väistämättömiä seurauksia. Kriisiytyvässä, myös valeuutisista ja propagandasta täyttyvässä maailmassamme ilmaisun ja median vapautta on erityisesti varjeltava.
* * *
Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?
Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.
Antoisia lukuhetkiä!
Ilmoita asiavirheestä