Pääkirjoitus: Asian­tuntijoiden selkeät arviot ovat vasta­painoa sodan synnyttämään ahdistukseen

Mari Teinilä kuvattuna 1.6.2021

Sodan aiheuttaman kärsimyksen määrä Ukrainassa on jo mittaamattoman suuri. Lisäksi Venäjän sotatoimet ovat levittäneet turvattomuutta Suomeen ja koko Eurooppaan.

Sodan sivuilmiönä on kuitenkin noussut esiin hyviä asioita. Sota on ollut synnyttämässä myötätunnon herätystä, jonka kaikki vaikutukset eivät ole vielä edes nähtävissä.

Myötätunnosta kertoo se, että humanitaarista työtä tekeville järjestöille on jo annettu runsaasti varoja. Ukrainan naapurimaiden rajoilla paikalliset ihmiset ovat auttaneet sodasta pois pyrkiviä pakolaisia.

Myötätunnosta voi lähteä myös ylilyöntejä. Vaatteiden kerääminen ja vieminen Suomesta Puolaan Ukrainan rajalle nousee hyvästä tahdosta, mutta ei välttämättä ole tehokkainta apua.

Viisaampaa on antaa rahaa luotettaviksi todetuille, paikalliset yhteydet omaaville avustusjärjestöille kuten Suomen Punaiselle Ristille, Kirkon Ulkomaanavulle tai Lääkärit Ilman Rajoja -järjestölle.

***

Ukrainan sota on ollut herätys myös siinä mielessä, että se on muistuttanut korkeatasoisen ja riippumattoman median merkityksestä.

Räikeä vastakkainen esimerkki löytyy Venäjältä, jossa valtio kontrolloi median sisältöjä.

Sen seurauksena propaganda ja valeuutiset ovat sokaisseet ison osan kansaa esimerkiksi suhteessa Ukrainan sotaan. Monilla venäläisillä on vielä edessään katkera herätys todellisuuteen.

***

Presidentti Sauli Niinistö sekä Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola ovat kommentoineet tyynesti mutta suorapuheisesti tiedotustilaisuuksissa sekä ajankohtaislähetyksissä Suomen asemaa Venäjän naapurina.

Vaikka tiedon väitetään lisäävän tuskaa, silti riippumattoman median uutisointi sekä asiantuntijoiden selkeät arviot tilanteesta ovat vastapainoa sodan uhkan synnyttämään ahdistukseen.

Presidentti Sauli Niinistön vakuuttava esiintyminen on vahvistanut entisestään uskoa tapaan, jolla Suomea johdetaan.

Nämä kaikki yhdessä ovat tuoneet luottamusta siihen, että vaikka tilanne on nyt vaikea, tästäkin selvitään.

Kirjoittaja on Kotimaan päätoimittaja. Pääkirjoitus julkaistaan 4.3.2022 ilmestyvässä Kotimaa-lehdessä.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliUkrainan metropoliitta Epifani Moskovan patriarkka Kirillille: ”Putinin suosio on teille tärkeämpää kuin Ukrainan kansa”
Seuraava artikkeliAnna Kinnunen valittiin Haminan seura­kunnan kirkko­herraksi ainoana hakijana

Ei näytettäviä viestejä