Kun yksinäisyys yllättää eikä kavereita ole, alkaa ahdistaa. Pojille ja miehille yksinäisyys on arka asia, mutta Poikien Talossa siitä voi puhua luottamuksellisesti. Samalla avautuu mahdollisuus yhteisöllisyyteen.
Oululaisen kerrostalon alaoven summeri soi tiuhaan tahtiin, ja nuorimies toisensa jälkeen siirtyy sisätiloihin. Poikien Talon Olohuone ottaa vastaan 12–17 -vuotiaat torstaisin.
Ihan kuka tahansa ei sisätiloihin saapastele, sillä pojat ovat jo etukäteen käyneet henkilökohtaisesti tutustumassa toimintaan ja jutustelleet ohjaajan kanssa.
– Meillä käy viikoittain 40–50 eri-ikäistä nuortamiestä. Tänne voi tulla riippumatta sosiaalisesta, etnisestä tai kulttuurisesta taustasta. Olohuoneessa voi pelata lautapelejä ja korttia, kokkailla tai jutustella, Poikien Talon johtaja Jussi Markus kertoo.
Vanhemmille 18–28 -vuotiaille on K-18 kahvit maanantaisin kello 13–16. K-18-teemakahvit ovat keskiviikkoisin ja silloin pyritään löytämään talon ulkopuolelta mielekästä toimintaa.
Oululainen Poikien Talo on Pohjois-Suomen ainokainen. Taustayhteisönä on Vuolle Setlementti. Rahoitusta on saatu Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskukselta (STEA).
Kiusaamisvapaalla alueella ei tarvitse hävetä yksinäisyyttä
Ryhmien lisäksi Poikien Talossa on mahdollisuus jutella luottamuksellisesti mieltä askarruttavista asioista tai saada seksuaalineuvontaa. Talossa järjestetään myös teemallisia tutustumistilaisuuksia, ja työntekijät käyvät oppilaitoksissa vierailemassa kertoen toiminnasta.
– Monilla kävijöistä on taustalla ulkopuolisuuden kokemuksia ja yksinäisyyttä. Täällä pyritään tarjoamaan yhteisö ja ryhmä, johon kuulua. Yleensä täällä käydään puolesta vuodesta kahteen vuoteen, Jussi Markus sanoo.
Olohuoneessa pelataan korttia ja ”pleikkarilla” jääkiekkoa. Välillä joku nuorista käy hakemassa välipalaa keittiöstä. Nimikkokupit ovat siistissä rivissä seinällä. Kaksi kitaraa odottelee soittajaa.
Heti alussa tulee selväksi, että ollaan syrjintä- ja kiusaamisvapaalla alueella. Jotta ryhmäytymistä ja verkostoitumista tapahtuisi, miljöön tulee olla turvallinen ja häiriötön.
– Yksinäisyys ja kaverittomuus ovat miesten maailmassa asioita, joista ei mielellään julkisesti puhuta. Yksinäisyys koetaan jonkinlaisena häpeänä, vaikka se ei sitä ole. Monet kävijöistä ovat saaneet tietoa toiminnastamme verkostoyhteistyötahojen kautta ja myös ammattiauttajat ohjaavat mukaan toimintaamme.
Yhteistyötä tehdään kaupungin, seurakunnan ja monien muiden julkistahon toimijoiden kanssa.
Kokkausta rennolla meiningillä
Leimautumisen välttämiseksi henkilökunta toivoo haastateltavien anonyymisuutta. Martti (nimi muutettu) on tullut mukaan toimintaterapeutin ohjaamana. Hän käy yläastetta ja koulunkäynti sujuu. Ongelmana on ollut ujous ja kaveripiirin puuttuminen.
Eerolle (nimi muutettu) Poikien Taloa ehdotti äiti, joka työnsä vuoksi oli tutustunut toimintaan. Eerolle löytyi näin uusi kaveripiiri ja aktiivista tekemistä.
Molemmat nuoret kertovat käyvänsä yleensä torstaisin ja viihtyvänsä talossa hyvin. Kokkaus pitsantekoineen ja ”lämppäreineen” oli mieluisinta puuhaa. Tunnelmaa pojat kuvaavat rennoksi ja kotoisaksi.
Kävijätutkimuksen mukaan tulokset ovat rohkaisevia.
– Kaikki osallistujat sanoivat kokevansa kuuluvansa porukkaan. Se on ollut yksi tavoitteistamme. Se kertoo, että osallistuja on kokenut tulleensa hyväksytyksi omana itsenään. Tämä taas lisää itseluottamusta ja näkökulmaa tulevaisuuteen, Jussi Markus kertoo.
Pesisottelulla rahaa pojille
Saunan lauteilla on syntynyt monta hyvää ideaa. Yksi niistä on Kumppanipesis, leikkimielinen hyväntekeväisyysottelu, jolla kerätään rahaa Poikien Talon toimintaan.
Mailan varteen kutsuttiin erityisesti sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaisia niin seurakunnasta kuin kaupungiltakin
– Valitettavasti kävi niin, että kahdeksan hengen sekajoukkueita ei löytynyt, vaan Kumppanit All Stars lähti Lippo All Staria vastaan kootulla sekajoukkueella.
Kumppanit saivat vahvistuksia Oulun Lipolta, muun muassa Vuolle Setlementin kummipelaajan lyöjäkuningas Matti Korhosen.
– Poikien Talon nuoret ovat käyneet katsomassa harjoituksiamme ja itsekin harjoitelleet. Kummipelaajana haluan olla mukana auttamassa, Korhonen sanoo.
Niinhän siinä sitten kävi, että Kumppanit All Stars voitti pokaalin. Lahjoituksina saadut arpajaisvoitot taas saivat hymyn monen katsojan huulille.
Taustayhteisö Vuolle Setlementti on sitoutunut heikommassa tilanteessa olevien ihmisten tilanteen parantamiseen
Taustayhteisö Vuolle Setlementti on perustettu 1944. Se on yksi Suomen Setlementtiliiton 50 setlementistä eli voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen yhdistys. Vuosittain sillä on 10 000 asiakasta ja vapaaehtoisia aktiivisia 300. Vuolle tarjoaa ja toteuttaa hyvinvointi-, yhteisö- ja koulutuspalveluja.
Setlementtitoiminnan juuret ovat alun perin 1800-luvun lopun Itä-Lontoon köyhimpiin kortteleihin perustetuissa kansalaiskeskuksissa, joissa tarjottiin koulutusta ja tukea sosiaalisten ongelmien kanssa kamppaileville. Suomeen liikkeen juurrutti teologian tohtori Sigfrid Sirenius (1877–1961), joka tutustui liikkeeseen toimiessaan Lontoossa merimiespappina.
Vuolteen toiminta koostuu vapaaehtoistoiminnasta, senioritoiminnasta, koulutuspalveluista, monikulttuurisesta toiminnasta, rikos-, riita- ja väkivaltatyöstä, lapsi- ja nuorisotyöstä sekä sukupuolisensitiivisestä työstä. Setlementtiliikkeessä uskotaan henkilökohtaisen ystävyyden ja yhteyden mahdollisuuteen yli kaikkien rajojen.
Vuolle-opisto on yleissivistävää koulutusta ja kulttuuri- ja harrastusopintoja tarjoava oppilaitos. Vuolteen Hyvinvointi- ja yhteistyö tuottaa yksilön voimavaroja vahvistavia palveluja ja toimintaa. Pikku-Syöte tarjoaa matkailu- ja nuorisopalveluja.
Kuvat: Aulikki Alakangas. Kuvia voi selata valkoisista nuolista.
1. Ohjaaja Matti Rissasen ympärille kerääntyy korttipeliporukka.
2. Kumppanit All Stars ja Lippo All Stars kisaamassa pesiksen avulla rahaa poikien leiritoimintaan. Etualalla Poikien talon johtaja Jussi Markus (kasvot kameraan).
3. Nimikkokupit rivissä, välipalaa tarjolla.
Ilmoita asiavirheestä