Yle uutiset mätti nettisivuilleen kolmekin uutista päivässä juuri Valamossa päättyneestä ortodoksisesta kirkolliskokouksesta.
Miten temppu tehdään, ortodoksisen kirkon tiedotuksen koordinaattori Jyrki Härkönen?
– Ei siinä mitään. Se on ihan normaalit journalistiset metodit. Mitä nopeammin päätöksestä tietoja medioihin lähettää, sitä enemmän he käyttävät materiaalia eivätkä niin paljon kysy. Välitimme tietoja eteenpäin välittömästi, kun päätöksiä oli syntynyt.
Olitko tyytyväinen eri medioiden suureen uutisoinnin määrään?
– Se ei ole se kriteeri, kuinka paljon media uutisoi. Se on valheellinen tapa ajatella. Nyt onnistuimme julkisuuden ohjaamisessa substanssiin, itse päätöksiin ja niiden taustoihin. Mahdolliset henkilökohtaiset kemiat olivat mediasta viisaasti sivussa.
Mistä johtuu, että media huomaa niin hyvin ortodoksisen kirkolliskokouksen?
– Ortodoksisuus on edelleen mediaseksikäs aihepiiri. Se johtuu vuosikymmenien buumista, johon liittyy Valamon rakentaminen, ortodoksisen kirkon nousu, ortodoksiset julkkishahmot ja kaikki tällaiset seikat.
Kirkolliskokouksessa käsiteltiin valtakunnallisen ortodoksisen lehden perustamista. Sitä ei kuitenkaan perustettu. Kun kirkko näkyy muutenkin niin hyvin mediassa, miksi lehteä tarvittaisiin?
– Me tarvitsemme valtakunnallista lehteä siinä vaiheessa, kun ortodoksisuuden positiivinen julkisuusarvo vähenee ja kun kriittisyys uskonnollisia instituutioita kohtaan Suomessa kasvaa. Silloin on tärkeää, että kirkolla on joku foorumi, jossa se omaehtoisesti käsittelee kirkollisia ja yhteiskunnallisia kysymyksiä. Ei aina voi lähteä liikkeelle siitä, että toimittajat ovat kiinnostuneita uskonnollisista asioista.
Koska tällainen lehti mahdollisesti perustetaan?
– Lehti ei tule lähivuosina, siihen menee taas aikaa. Tämä on kolmas kerta, kun olen ollut mukana valtakunnallista lehteä ideoimassa. Nyt menee taas muutama vuosi, kunnes asia nousee uudestaan esille.
Harmittaako?
– Ei harmita, vaan tässä pitää elää näiden realiteettien kanssa. Harmittelen enemmän kirkon veronmaksajana kuin tiedottajan tehtävät jättävänä henkilönä. Vain kolmasosalla saataisiin nykyisen tiedotuksen budjettiin verrattuna valtakunnallinen toimiva paperi- ja verkkolehti.
Jätät tosiaan tiedottajan tehtävät vuoden vaihteessa. Mitä sitten teet?
– Minulla on oma yritys, se keskittyy kulttuurimatkailun järjestämiseen. Jatkan kirkon palveluksessa edelleen arkkipiispan ylidiakonina.
(Kuva Jyrki Härkösestä: Pentti Potkonen)
Ilmoita asiavirheestä