Kristittyihin kohdistunut vaino on maailmalla lisääntynyt ja muuttunut entistä vakavampaan suuntaan muutaman viime vuoden aikana. Tämä käy ilmi Open Doors Finland -järjestön julkaisemista World Watch List -raporteista.
Open Doors on vuonna 1955 perustettu kansainvälinen avustusjärjestö, joka toimii vainottujen kristittyjen auttamiseksi yli 70 kohdemaassa.
Kun vuonna 2020 maailmassa oli noin 260 miljoonaa vainon kohteeksi joutunutta kristittyä, vuoden 2022 raportti kertoo määrän nousseen jo 360 miljoonaan.
– Kiinan, Intian ja Nigerian tilanteet ovat nostaneet erinäisen syrjinnän, väkivallan ja vainon kohteeksi joutuneiden kristittyjen absoluuttista kokonaismäärää, Open Doors Finlandin toiminnanjohtaja Miika Auvinen selittää kehitystä.
Järjestön tietojen mukaan Kiinan kommunistinen puolue käyttää nyt uraauurtavaa teknologiaa valvoessaan, että maan kansalaiset noudattavat vaadittua yhdenmukaisuutta puheessa, käyttäytymisessä ja uskossa. Intia puolestaan on siirtymässä yhä enemmän nationalistiseen hindutva-ideologiaan, jonka mukaan intialaisen on oltava hindu. Järjestön mukaan maailmassa tapettiin vuoden sisällä uskonsa vuoksi ainakin 5 898 kristittyä, joista Nigeriassa 4 650.
Raportissa julkiset tietolähteet, maakohtainen kysely ja asiantuntijoiden lausuntoja
World Watch List -raportti nostaa esiin 50 kärkimaata, joissa kristityt kokevat vakaumuksensa vuoksi eniten vainoa.
Vuonna 2021 ensimmäistä kertaa kaikki 50 kärkimaata lukeutuivat kategorioihin ”äärimmäistä” tai ”erittäin vakavaa” vainoa. Kauemmas kärjestä tipahtivat esimerkiksi Venäjä ja Palestiinalaisalueet, jotka lukeutuvat ”vakavan vainon” kategoriaan. Palestiinalaisalueet ovat nyt sijalla 57 ja Venäjä sijalla 62.
– Venäjällä kokonaispisteet ovat laskeneet hiukan vuodesta 2021 eli tilanne on tilastollisesti hiukan parantunut, kun puhumme kristittyjen tilanteesta. Se johtuu siitä, ettei islamistia terrori-iskuja ole tapahtunut kristillisiin seurakuntiin yhtä paljon kuin esimerkiksi vuosina 2017–19. Palestiinalaisalueiden osalta pistemäärä on vuosina 2020–2022 pysynyt lähes samana, Miika Auvinen sanoo.
World Watch List -raportissa pisteytetään kristittyjen kokema vaino asteikolla 0–100. Jos kokonaispistemäärä on esimerkiksi 81, kyseisessä maassa vaino on äärimmäistä.
Raportti laaditaan analysoimalla valtion yleinen tilanne julkisten tietolähteiden pohjalta ja tekemällä sitten maakohtainen kysely kysymyspatteriston avulla. Lisäksi maata tuntevat asiantuntijat antavat lausuntonsa.
Raportin vakuuttavuuden auditoi International Institute for Religious Freedom, joka on World Evangelical Alliancen alainen instituutti.
Vuoden 2022 raportissa Pohjois-Korea putosi ensimmäistä kertaa 19 vuoteen ykkössijalta ja tilalle nousi Afganistan, jossa Taleban-hallinto Open Doorsin tietojen mukaan jäljittää kristittyjä aktiivisesti ovelta ovelle.
Tänä vuonna 50 maan joukkoon nousi myös Kuuba sijalle 37. Sen nousu johtuu erittäin rajoittavista toimista niitä seurakuntia vastaan, joiden on arveltu olevan hallinnon vastustajia. Näitä ovat erityisesti rekisteröimättömät protestanttiseurakunnat.
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.
Ilmoita asiavirheestä