Onko sinulla hyvät alaistaidot?

Vastuuta omasta käytöksestä työpaikalla ei voi vyöryttää ilkeälle työkaverille tai huonolle johtajalle. Jokainen on vastuussa omasta käytöksestään ihan itse. Toisaalta hyviin alaistaitoihin kuuluu myös terve itsekkyys ja omasta hyvinvoinnista huolehtiminen.

Mitä ovat hyvät alaistaidot?

Taitava ja viisas esimies ei yksin riitä pitämään yllä erinomaista ilmapiiriä työpaikalla, vaikka onkin siitä ratkaisevalla tavalla vastuussa. Myös alaisilta tarvitaan hyviä alaistaitoja. Niihin luetaan yleisesti ainakin seuraavia asioita:

– Tunnistat vahvuutesi ja heikkoutesi sekä olet valmis oppimaan uutta.

– Arvostat ja tuet esimiestäsi ja työkavereitasi sekä olet valmis auttamaan heitä.

– Keskityt omaan perustehtävääsi, mutta olet tarvittaessa valmis myös muutoksiin työnkuvassa.

– Olet työpaikalla yhteistyöhaluinen, kuunteleva ja läsnäoleva.

– Annat muille rakentavaa palautetta ja otat sitä myös itse sujuvasti vastaan.

– Pidät lupauksesi, etkä lupaa enempää mihin pystyt.

– Puhut mahdollisista työpaikan ongelmista avoimesti esimiehelle.

– Pidät huolta kokonaisvaltaisesti omasta hyvinvoinnistasi.

– Viestit selkeästi ja esität kehitysideoita, mutta ymmärrät, ettei niitä kaikkia voi toteuttaa.

Hyvät alaistaidot hyödyttävät työntekijää ja työnantajaa

Alaistaitojen kehittymisestä ovat vastuussa sekä työntekijä itse että hänen esimiehensä.

– Hyvä johtaminen tuottaa hyviä alaistaitoja, siitä ei ole epäilystä. Toisaalta hyvät alaistaidot tukevat johtamista. Ne ovat siis kietoutuneet toisiinsa, sanoo kouluttaja Markku Tynkkynen Kirkon koulutuskeskuksesta.

Hyvät alaistaidot hyödyttävät sekä seurakuntaa että työntekijää itseään. Hyvien alaistaitojen kautta työpaikalla nousee esiin arvokkaita ideoita. Sekä työn laatu että työpaikan työilmapiiri paranevat. Työntekijän kannalta hyvät alaistaidot auttavat menestymään työmarkkinoilla ja jaksamaan työssä.

– Uskoisin, että lähes jokainen ihminen tietää pohjimmiltaan, mitä on olla hyvä työntekijä. Haasteena on, miten sitä voisi toteuttaa omassa työelämässään. Omien työtapojen tutkiminen, työnohjaus sekä työyhteisön sisäiset keskustelut hyvästä työkulttuurista tuottavat hyviä alaistaitoja.

– Tärkeää on havaita, että omia ratkaisujaan ja valintojaan työssä ei voi perustella työtovereiden huonolla käyttäytymisellä tai huonolla johtamisella. Jokainen vastaa itse valinnoistaan ja siitä millä mielellä voi katsoa peiliin, kun arvioi omaa käytöstään työpaikalla, Tynkkynen painottaa.

”Puhuisin mieluummin työelämätaidoista kuin alaistaidoista”

Markku Tynkkysen mukaan seurakuntatyössä riittävät ihan samat alaistaidot kuin muuallakin. Halu kehittää omaa työtä ja itseä sen tekijänä, hyvät vuorovaikutustaidot esimiehen ja työkavereiden kanssa, työyhteisön hyvinvoinnin tukeminen ja sopimuksista kiinni pitäminen auttavat parempaan työhyvinvointiin myös seurakuntien työyhteisöissä.

– Sana ”alaistaito” on kuitenkin ehkä vähän menneen maailman termi. Tänä päivänä työyhteisö tulisi nähdä enemmän tasavertaisten toimijoiden joukkona. Parempi olisikin puhua ”työelämätaidoista”, Tynkkynen sanoo.

Työajattomuus on erityishaaste seurakunnassa

Työajaton työ on ainakin jossain määrin seurakunnan työyhteisöjen erityispiirre.

– Tällainen rakenne monien työstä puuttuu. Se vaatii työntekijältä enemmän omavastuullisuutta. Työn ja vapaa-ajan välisen rajan vaaliminen on myös haasteellisempaa kuin selkeästi määriteltyä työaikaa tekevillä työntekijöillä, Tynkkynen toteaa.

Perinteisesti ehkä ajatellaan, että esimiehen tehtävä olisi valvoa, että työntekijä tekee riittävästi töitä. Tämän näkökulman voisi kuvitella korostuvan työajattomassa työssä. Tosiasiassa seurakunnissa kuitenkin työskentelee valtavasti tunnollista ja kutsumustietoista väkeä, joka tarvitsisi esimiehiltä tukea nimenomaan riittävästä vapaa-ajasta kiinni pitämiseen.

Jos on aina seurakuntalaisten käytettävissä ja joustaa aina omasta tai perheen yhteisestä ajasta työn vuoksi, päätyy helposti sekä työuupuneeksi että perhekriisiin. Hyviin alaistaitoihin kuuluu myös kyky terveeseen itsekkyyteen ja omasta kokonaishyvinvoinnista huolehtimiseen.

Tästä pääset tekemään alaistaitojen pikatestin.

Työturvallisuuskeskuksen nettisivuilla pääset tutustumaan laajemmin niin esimies- kuin alaistaitoihinkin.

Lue myös Upi Heinosen
blogi Hyvistä ”alaistaidoista”!

Edellinen artikkeliKörttikapina aktivoi hiukan Herättäjä-Yhdistykseen liittymistä
Seuraava artikkeliBrasilian kirkot taistelevat lasten hyväksikäyttöä vastaan MM-kisojen alla