Oikeusasiamies: Hallberg menetteli sopimattomasti isoäitien käännytysasiassa

Eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen antoi tänään päätöksensä 19 kanteluun, joissa arvosteltiin korkeimman hallinto-oikeuden presidentin Pekka Hallbergin ja poliisiylijohtaja Mikko Paateron menettelyä niin sanotussa isoäitien käännytysasiassa.

Oikeusasiamiehen mukaan Pekka Hallbergin menettely oli perustuslain mukaisten valtiollisten tehtävien jakoa ja tuomioistuinten riippumattomuutta koskevien periaatteiden vastaista. Menettely on ollut korkeimman hallinto-oikeuden presidentille ja tuomioistuimen ratkaisukokoonpanossa vähemmistöön jääneelle tuomarille sopimatonta.

Presidentti Hallbergin menettelyn moitittavuuden arvioinnissa oikeusasiamies kertoo ottaneensa huomioon asiaan liittyvät inhimilliset näkökohdat ja vaikuttimet sekä tapahtuma-aikana esillä olleen mahdollisuuden nopeasta lainmuutoksesta. Oikeusasiamies katsoo, että presidentti Pekka Hallbergin menettelyä voidaan pitää subjektiivisessa suhteessa jossain määrin ymmärrettävänä, mutta ei kuitenkaan oikeudellisesti arvioituna ja periaatteelliselta kannalta hyväksyttävänä.

Poliisiylijohtaja Mikko Paateron tai Helsingin tai Itä-Uudenmaan poliisiviranomaisten menettelyn osalta oikeusasiamiehellä ei ole perusteita epäillä, että he olisivat ylittäneet harkintavaltaansa.

Asiassa oli kyse kahdesta lainvoimaisesta käännytyspäätöksestä. Julkisuudessa puhuttiin ”isoäitien tapauksista”. Eveline Fadayelin asiassa korkeimmassa hallinto-oikeudessa Pekka Hallberg jäi äänestyksessä vähemmistöön. Irina Antonovan asia käsiteltiin Helsingin hallinto-oikeudessa ja korkein hallinto-oikeus on evännyt valitusluvan päätöksellään, jonka tekemiseen Hallberg ei ole osallistunut. Presidentti Hallberg lähetti käännytyspäätösten täytäntöönpanosta vastaaville poliisiviranomaisille ja poliisiylijohtaja Mikko Paaterolle kirjeen, jossa hän viittasi mahdolliseen lainmuutokseen ja esitti, ettei asioissa ole perusteita kiirehtiä päätöksen täytäntöönpanoa.

Jääskeläisen mukaan Pekka Hallbergin toimivaltaan korkeimman hallinto-oikeuden presidenttinä tai asian ratkaisukokoonpanoon kuuluneena tuomarina ei ole kuulunut tehdä päätöstä tai antaa käskyjä tai ohjeita lainvoimaisen päätöksen täytäntöönpanoon liittyvistä kysymyksistä.

Tutustu tarkemmin oikeusasiamiehen päätökseen ja sen perusteluihin

Edellinen artikkeliJumalanpalvelukselta odotetaan rauhaa ja tuttuja virsiä
Seuraava artikkeliHaavisto: Suomalaiset pois Afganistanista parin vuoden sisällä