Nuoret ehtoollisavustajat jakavat hyvää

Halu palvella ja auttaa omaa seurakuntaa sai Tuukka Lampisen lähtemään ehtoollisavustajaksi. 17-vuotias Lampinen toimii Vantaankosken seurakunnan ehtoollisavustajana jo kolmatta vuottaan. Rippileirin jälkeen hän näki kirkon seinällä ilmoituksen, jossa haettiin avustajia jumalanpalveluksiin.

Lampisen mielestä avustajana toimiminen on mukavaa. Toiminnan kautta hän on tutustunut pastoreihin ja seurakunnan vanhempaan ikäpolveen.

Lampiselle ehtoollinen on pyhä toimitus. Siihen tulee suhtautua arvokkaasti.

– Ehtoollinen on Jeesuksen muistoateria. Käyn itse ehtoollisella, koska haluan olla mukana kunnioittamassa seurakunnan perinteitä.

Ehtoollisavustamisen lisäksi Lampinen toimii kerhonohjaajana ja isosena sekä on mukana seurakunnan Palveluoperaatio Saapas -toiminnassa, joka auttaa alle 18-vuotiaita nuoria.

”Kukaan ei ole tukehtunut öylättiin”

20-vuotias Joona Pitkäniitty on toiminut ehtoollisavustajana Helsingin Tuomiokirkkoseurakunnassa vuoden ajan. Isoskoulutuksessa hänelle kerrottiin, että konfirmaatioissa tarvitaan lisää ehtoollisen jakajia. Pitkäniitty osallistui avustajakoulutukseen, jossa keskusteltiin ehtoollisen merkityksestä sekä opeteltiin viinin kaatamista ja leivän antamista. Nykyisin hän jakaa ehtoollista myös viikkomessuissa.

Pitkäniityn mukaan ehtoollisavustajan työ ei ole hankalaa. Hän vietti ensimmäistä ehtoollista omassa konfirmaatiossaan. Aluksi vähän jännitti, koska hän oli kuullut, että ehtoollisleipään voi tukehtua. Toistaiseksi kaikki on kuitenkin sujunut hyvin.

– Kukaan ei ole tukehtunut öylättiin, enkä ole kompastunut tai kaatanut viiniä kenenkään päälle, Pitkäniitty naurahtaa.

Pitkäniitylle ehtoollisen viettäminen ei ole tärkein osa uskoa.

– Minulle sanoma Jumalan armosta ja rakkaudesta on kaikkein tärkeintä.

Avustajien määrä on kasvussa

Nuoret seurakuntalaiset haluavat osallistua aktiivisesti seurakunnan toimintaan. Nuori voi avustaa jumalanpalveluksessa monin tavoin. Ehtoollisella avustamisen lisäksi seurakuntalaiset voivat palvella kolehdin keräämisessä, esirukouksessa ja tekstikappaleiden lukemisessa.

Kirkon jumalanpalvelusasiantuntijan Terhi Paanasen mukaan nuorten ehtoollisavustajien määrä on kasvussa.

– Ehtoollisavustajia ei tilastoida, mutta puhutaan mahdollisesti muutamasta sadasta nuoresta, Paananen arvioi.

Perehdytyksessä opitaan ehtoollisen salat

Ehtoollisavustajana voi toimia konfirmoitu kirkon jäsen. Seurakunnat järjestävät avustajille perehdytyksen, jossa kerrotaan ehtoollisen merkityksestä ja käydään läpi ehtoollisen viettoon liittyviä käytännön asioita.

– Yleisen käytännön mukaan pappi jakaa leivän, ja avustaja jakaa viiniä, Paananen kertoo.

Perehdytyksen toteutus vaihtelee seurakunnittain. Perehdytys voi olla henkilökohtainen tai isommalle joukolle järjestetty tapahtuma.

Vantaankosken seurakunnassa ehtoollisavustajien perehdytykseen kuului neljä käyntiä kirkossa, joiden aikana avustajille selostettiin ehtoollisen oppia ja annettiin konkreettisia ohjeita ehtoollisen jakamiseen.

– Tärkeintä on kulkea rauhassa ja pitää pää kylmänä, koska ehtoollisessa on monta liikkuvaa osaa, Tuukka Lampinen kertoo.

Kuvakollaasi: Emilia Karhu. Joona Pitkäniitty (vas.) ja Tuukka Lampinen ovat osa satojen nuorten ehtoollisavustajien joukkoa Suomen evankelisluterilaisessa kirkossa.

Edellinen artikkeliKansliapäällikkö: Tiedossa verta, hikeä ja kyyneleitä
Seuraava artikkeliKirkkopäivien satavuotisjuhla suunnitteilla Helsingin Kallioon