Ensi maanantaina tulee kuluneeksi vuosi Nepalin maanjäristyksestä, jossa kuoli lähes 9 000 ja loukkaantui noin 20 000 ihmistä. Suomen Lähetysseuran mukaan kotien jälleenrakennus on ollut hidasta. Edelleen arviolta 2,5 miljoonaa nepalilaista asuu teltoissa tai väliaikaisiksi tarkoitetuissa peltimajoissa.
Syitä jälleenrakennuksen hankaluuksiin ovat Lähetysseuran mukaan olleet hitaus kansallisen jälleenrakentamisviranomaisen National Reconstruction Authorityn muodostamisessa, jälleenrakennuksen henkilöstövajaus ja syksyn 2015 kauppasaarto Nepalin ja Intian rajalla. Tämä on hidastuttanut jälleenrakennusta koskevien ohjeiden ja sääntöjen laatimista.
– Jälleenrakentamisessa tulee noudattaa NRA:n ohjeita, joten kansalaisjärjestöt tai yksittäiset ihmiset eivät ole voineet aloittaa jälleenrakennusta ilman niitä. Vääränlaisen talon rakentaminen voisi tarkoittaa kotinsa menettäneelle nepalilaiselle hallituksen lupaaman 1 800 euron jälleenrakentamisavustuksen menettämistä, sanoo Lähetysseuran Nepalin aluetiedottaja Anni Takko.
NRA on ilmoittanut olevansa loppusuoralla ohjeiden laatimisen kanssa.
– Maanjäristyksessä kotinsa menettäneet ovat viettäneet jo yhden sadekauden ja hyytävän kylmän talven väliaikaisissa asumuksissa. Pysyvien talojen rakentaminen olisi tärkeää aloittaa viipymättä, Takko sanoo.
Maanjäristyksessä tuhoutui tai vaurioitui myös neljä tuhatta koulurakennusta ja 1,2 miljoonaa lasta on jäänyt ilman koulua, kertoo Kirkon Ulkomaanapu. Väliaikaisiakin kouluja tarvitaan edelleen syrjäisille seuduille, koska koulujen jälleenrakennus tulee Ulkomaanavun mukaan kestämään kolmesta viiteen vuotta.
Kuva: Anni Takko / Suomen Lähetysseura. Chandra Kumari Pariyar ja 3-vuotias Shajan-poika seisovat maanjäristyksessä tuhoutuneen kotitalonsa edessä. Perhe oli käyttänyt kaikki säästönsä kodin rakentamiseen, ja nyt se on asuinkelvoton.
Täydennetty klo 10.47: Lisätty Kirkon Ulkomaanavun osuus.
Lue myös:
Humanitaariseen apuun kohdistettiin eniten kehitysvaroja
Ilmoita asiavirheestä