– Ensimmäistä kertaa kahteenkymmeneen vuoteen Englannin kirkolla on edessään näin merkittävä kahden kolmasosan enemmistöllä tehtävä päätös, sanoo kirkolliskokouksen pääsihteeri William Fittall
Church Times -lehden mukaan.
Kaksikymmentä vuotta sitten kirkolliskokous hyväksyi naispappeuden ja ensimmäiset naiset vihittiin papeiksi 1994.
Naisten piispuudesta on keskusteltu Englannin anglikaanisessa kirkossa vuodesta 2000, jolloin kirkolliskokous päätti tehdä asiasta perusteellisen teologisen selvityksen. Monien selvitysten, raporttien ja keskustelujen jälkeen kirkolliskokous katsoi kesäkuussa 2006 että ”naisten vihkiminen piispan virkaan on sopusoinnussa kirkon uskon kanssa” ja kehotti hiippakuntia ja seurakuntia jatkamaan vakavaa keskustelua asiasta. Lakiesitys asiasta lähetettiin hiippakuntien käsiteltäväksi kesällä 2010 ja helmikuun 2012 kirkolliskokous saattoi todeta, että vain kaksi hiippakuntaa 44:stä vastusti naisten vihkimistä piispaksi.
Nyt asiaa mutkistaa se, että piispainkokous ehdottaa lakiin muutoksia, jotka antaisivat konservatiiveille mahdollisuuden anoa esimiehekseen miespuolista piispaa. Naisten piispuuden kannattajien mielestä tämä tekee tulevista naispiispoista ”toisen luokan piispoja” ja olisi vahingollista sekä naisille että koko kirkolle.
Asia on esillä kirkolliskokouksessa ensimmäisen kerran perjantaina, jolloin sen käsittely voidaan keskeyttää ja esitys palauttaa piispainkokouksen käsittelyyn. Mikäli asian käsittely jatkuu, päätös tehdään maanantaina 9.7. Jos laki hyväksytään, se lähetetään parlamentin käsittelyyn ja ensimmäiset naispiispat olisi mahdollista vihkiä aikaisintaan vuoden 2013 lopulla.
Englannin kirkon kirkolliskokous pidetään Yorkin yliopistolla 6. – 10. heinäkuuta. Arkkipiispa Kari Mäkinen pitää tervehdyspuheen kirkolliskokouksen avajaisistunnossa arvovaltaisimpana ekumeenisena vieraana.
Piispanvirka on avoin naisille useissa anglikaanissa kirkoissa, muun muassa Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Australiassa.
Ilmoita asiavirheestä