Monella kasvilla on kirkollinen nimi – oletko kuullut apostolinmiekasta tai papintappajasta?

Kasvien ja eläinten suomenkielisissä nimissä on kaikuja kirkollisesta elämänpiiristä. Kotimaa24 listasi neljätoista mielenkiintoista nimeä.

Apostolinmiekka

Apostolinmiekka (Neomarica northiana) on ollut suosittu huonekasvi, mutta nykyisin se on harvinainen. Kasvin nimi tulee uskomuksesta, että se kukkii vasta kun sillä on 12 lehteä. Alun perin apostolinmiekka on kotoisin Brasiliasta.

Kuolemankello

Kuolemankello (Hadrobregmus pertinax) on kovakuoriaislaji, joka elää lahoavassa puussa. Se on pahimpia piharakennusten tuholaisia. Kuolemankellon ilmaantuminen rakennukseen kertoo ”kuoleman kosketuksesta”, sillä rakennuksessa on kosteusvaurio. Nimensä jälkiosan puunkaivaja, 4–5 millimetriä pitkä jumilaji, on saanut äänestä, jonka uros saa aikaan iskiessään päätään puuhun. Ääni muistuttaa kellon tikitystä.

Papintappaja

Papintappaja (Callidium violaceum) on kiiltävän tummansininen kovakuoriainen, jonka toukat aiheuttavat jonkin verran tuhoa muun muassa rakennuksissa, joissa käytetään huonosti kuorittua lautaa. Sarvijäärien heimoon kuuluvaa kovakuoriaista tavataan koko Suomessa.

Enkelinsiipi

Enkelinsiipi on viralliselta nimeltään korallibegonia. Se tunnetaan vinoista ja alta punertavista lehdistään, joiden pinnalla on ikään kuin hopeapilkkuja. Enkelinsiipi ei sellaisenaan ole luonnonvarainen, vaan se on usean eri begonialajin risteytymä.

Maarianverijuuri

Maarianverijuuri (Agrimonia eupatoria) on kukkiva monivuotinen ruohokasvi. Suomessa lounaisen lajin nimi viittaa Neitsyt Mariaan ja siihen, että kasvilla uskottiin olevan verenvuotoa tyrehdyttävä vaikutus.

Nunnatasku

Nunnatasku (Oenanthe pleschanka) on kivitaskua muistuttava varpuslintu, joka elää pääosin Keski-Aasiassa. Suomessa nunnatasku on tavattu muutamia kymmeniä kertoja. Linnun suomenkielinen nimi juontuu juhlapukuisesta koiraasta, jonka voi nähdä muistuttavan mustavalkoiseen vaatteeseen puettua nunnaa.

Maariankämmekkä

Maariankämmenkkä (Dactylorhiza maculata) on laajalle Eurooppaan ja Siperiaan levinnyt kämmekkälaji. Kasvin suomenkielinen nimi viittaa paitsi Neitsyt Mariaan myös kasvin juurimukulaan, joka muistuttaa rukoukseen liitettyjä käsiä.

Kärsimyskukka

Kärsimyskukat (Passiflora) eli passiot eli granadillat ovat pääasiassa köynnöskasvien suku, johon kuuluu noin viisisataa lajia. Niistä yksi tunnetuimmista on kärsimyspassio (Passiflora caerulea). Sen nimeen liittyy tarina, jonka mukaan 1500-luvulla lähetyssaarnaajat löysivät kukan ja näkivät siinä Kristuksen kärsimys
historian: köynnöksen kärhet symboloivat ruoskia, lehdet kiusaajien käsiä, kukan verhiö ja terälehdet kymmentä apostolia, lisäteriö orjantappurakruunua ja heteet vasaroita, joilla Kristus naulittiin ristille.

Munkkiaratti

Munkkiaratti (Myiopsitta monachus) on Etelä-Amerikasta lähtöisin oleva papukaijalaji. Sitä tavataan monin paikoin istutettuna muun muassa Floridassa ja Kanariansaarilla. Munkkiaratteja pidetään lemmikkilintuina hauskan ja älykkään luonteensa vuoksi.

Piispanhiippa

Piispanhiippa (Gyromitra infula) on hieman korvasientä muistuttava ryöpättävä ruokasieni. Nimensä sieni on saanut lakista, joka on satulan tai piispan hiipan muotoinen. Piispanhiipan kanssa hyvin samankaltainen laji on pohjanpiispanhiippa.

Piispanhattu

Piispanhatut (Astrophytum) on kaktuskasvisuku. Ne ovat suosittuja huonekasveja, jotka myös kukkivat. Luonnossa niitä esiintyy eteläisessä Teksasissa ja Meksikossa. Nimensä kaktussuku on saanut tietystä yhdennäköisyydestä katolisten piispojen hatun kanssa.

Aaroninparta

Aaroninparta (Saxifraga stolonifera) on ollut yksi suosituimmista amppelikasveista. Huonekasvina se on helppohoitoinen ja kestää epäsäännöllisyyttä. Aaroninparta on lähtöisin Aasiasta, mutta se on levinnyt myös muualle.

Mooseksenpalavapensas

Mooseksenpalavaapensasta (Dictamnus albus) ei raamatullisesta nimestään huolimatta tavata Siinain alueella. Kasvi kuitenkin erittää eteerisiä öljyjä, jotka syttyvät helposti palamaan. Kasvi on suosittu koristekasvi, mutta saattaa myös ihokosketuksessa aiheuttaa allergisia reaktioita.

Paavalinkukka

Saintpaulia eli paavalinkukka (Saintpaulia ionantha) on lähtöisin Itä-Afrikasta, jossa se kasvaa sademetsien aluskasvina. Kukka on erittäin suosittu koristekasvi ja siitä on runsaasti erilaisia lajikkeita.

Kuva: Heidi Ojanen / Vastavalo. 1500-luvulla eläneet lähetyssaarnaajat näkivät kärsimyskukassa Kristuksen kärsimyshistorian.

Päivitetty 10.4.2017 kello 8.07: Lisätty alkuperäisessä artikkelissa ollut paavalinkukka.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliDiakiin runsaasti hakijoita – myös kirkollinen koulutus kiinnosti viimevuotista enemmän
Seuraava artikkeliKolumni: Uusi DigiMarkus on parissakin mielessä erikoinen

Ei näytettäviä viestejä