Miksi ortodoksit välttyvät kirkollisilta mainekriiseiltä?

Suomessa kahdella kirkkokunnalla on lain takaama erityisasema suhteessa valtioon ja yhteiskuntaan. Luterilainen kirkko koki jälleen kerran kesällä mainekriisin, joka kääntyi myös erotulvaksi. Seurauksena oli keskustelu kirkon ja valtion likeisen suhteen purkamisesta.

Tällä välin kirkkokunnista pienempi, ortodoksinen kirkko on hiljalleen kasvattanut jäsenmääräänsä. Sen asemaa eivät mainekriisit näytä ravistelevan. Valamon luostarin johdon ympärillä käyty kalabaliikki tai europarlamentaarikko Mitro Revon pidättäminen pappisvirasta unohtuivat nopeasti.

Arkkipiispa Leon erityisavustaja, ylidiakoni Jyrki Härkönen pohtii Yle Radio 1:n Horisontissa, miksi luterilaiset kirkolliset myrskyt naisten pappeuden ja seksuaalivähemmistöjen ympärillä eivät ulotu ortodoksiseen kirkkoon.

-– Meitä on niin vähän verrattuna luterilaisiin ja suhteemme valtioon on erilainen. Me emme saa yhteisöverotuottoa, meillä ei ole isoa organisaatiota. Luterilainen kirkko on kansankirkko periaatteellaan ottanut suojeltavakseen ison osan suomalaisuuden perinnettä. Meillä suomalaisuus ei ole suuressa roolissa.

Härkönen kutsuukin luterilaista kirkkoa vertauskuvallisen leikkimielisesti valtion suru- ja itsenäisyyspäiväosastoksi.

Useat pettyneet ovat vaihtaneet ortodoksisen kirkon jäsenyyteen. Liittyjissä on sekä luterilaisten konservatiivisuuteen, että liberaalisuuteen pettyneitä. Härkösen mielestään, vaikka liittyminen on sinänsä positiivinen asia, on tilanne erittäin iso ongelma.

– Liittyjät ovat luterilaisen kirkon ääripäistä. He eivät usein tunne ortodoksisen kirkon historiaa ja sen pitkää jatkumoa, kuten kanonista järjestystä tai liturgista perinnettä. Silti liittyjät vaativat radikaaleine mielipiteineen, että kirkko lähtee muokkautumaan. Luulen, että tulevina vuosina joudumme miettimään kirkkoon liittymisen kriteereitä. Minusta katekumenaatti eli liittymiskoulutus voisi olla ratkaisu tähän.

Lisää Jyrki Härkösen ajatuksia kirkon ja valtion suhteesta Yle Radio 1:n Horisontissa sunnuntaina 18.8. klo 11. Ohjelmassa myös asiaa myös päiväkotien uskontokasvatuksesta ja henkilökuvassa eduskunnan toinen varapuhemies, rovasti Anssi Joutsenlahti. Ohjelma on kuunneltavissa lähetyksen jälkeen Yle Areenassa. 

Edellinen artikkeliTuomioja: Luokkayhteiskunta hiipii takaisin
Seuraava artikkeliKuopion seurakuntalehti myös verkkoon