Marginaaliin työnnetty uskonto ei edistä vakaumusten rinnakkaiseloa

Ajatus siitä, että uskontoa tai uskonnollisuutta voisi arvioida katsomuksellisesti neutraalilta pohjalta, on harhaanjohtava, kirjoittavat piispa Seppo Häkkinen ja Suomen Akatemian yliopistotukija, dosentti Heikki J. Koskinen
Kotimaassa.

Häkkinen ja Koskinen kiinnittävät huomiota erityisesti neutraliteetti-illuusioon

– Neutraliteetti-illuusio vääristää nykyisin uskontoon liittyvää keskustelua, sillä se ei mahdollista katsomusten aidosti tasa-arvoista vuoropuhelua. Pyrkiessään työntämään uskonnon marginaaliin julkisessa elämässä se ei tarjoa kestävää mallia eri vakaumusten rinnakkainelolle. Keskustelua ei ole mahdollista käydä ”ei-kenenkään maalla”, vaan sen on lähdettävä liikkeelle kunkin omasta perinteestä. Aito uskontojen ja katsomusten välinen dialogi edellyttää vahvaa omaa identiteettiä.

Häkkisen ja Koskisen mielestä teologia ja filosofia voivat toimia vastalääkkeinä neutraliteetti-illuusiolle.

– Niiden yhteinen yhteiskunnallisesti merkittävä tehtävä on julkisessa keskustelussa esiintyvien ajatusrakennelmien, käsitteiden ja argumenttien kriittinen tarkastelu. Sen lisäksi ne auttavat hahmottamaan tieteellisten teorioiden, poliittisten ideologioiden, uskonnollisten oppien ja filosofisten järjestelmien välisiä eroja ja yhtäläisyyksiä.

– Vain ottamalla todesta uskonnot ja eri vakaumukset sekä antamalla niille tilaa julkisessa elämässä voidaan rakentaa luottamukselle perustuvaa yhteiskuntaa, Häkkinen ja Koskinen kirjoittavat.

Lue Häkkisen ja Koskisen kirjoitus Neutraliteetti-illuusio vääristää uskontoon liittyvää keskustelua Kotimaa24:n Yksi kerrallaan -blogista. Kirjoitus on julkaistu Kotimaassa 23.7.

Lue myös:

Jaakko Heinimäki: Uskonto on uusi seksi

Edellinen artikkeliHepatiittipäivä kitkee ennakkoluuloja
Seuraava artikkeliAskola mielenosoituksessa: Jeesus ei puhunut suomea