Vuoden diakoniatyöntekijäksi on valittu Maija-Liisa Halme Sastamalan seurakunnasta. Valintaperusteissa todetaan, että Halme ottanut vastuuta yhteiskunnallisista asioista: hän laittoi alulle prosessin, seurauksena syntyi lakimuutos, joka parantaa omaishoitajien asemaa.
Maija-Liisa Halme kertoo, että kaikki alkoi elokuussa 2007 tutun omaishoitajan hädästä. Omaishoitaja joutui irtisanoutumaan työstään, koska halusi hoitaa sairasta äitiään, eikä työnantaja jatkanut virkavapautta. Halme ihmetteli, kuinka on mahdollista, että työntekijä joutuu irtisanoutumaan tehdäkseen yhteiskunnallisesti tärkeää hoitotyötä.
Halme otti yhteyttä oman alueensa kansanedustajaan, joka lähti edistämään lakialoitetta. Aloitteeseen oli kirjattu muutosehdotus työsopimuslakiin niin, että jokaisella omaishoitajalla olisi subjektiivinen oikeus jäädä kotiin hoitamaan läheistään enintään kolmeksi vuodeksi. Aloite eteni eduskunnan käsittelyyn.
Lopulta lakiin kirjattiin, että työntekijä voi jäädä määräajaksi pois työstä hoitaakseen läheistään. Lakimuutos ei tuonut subjektiivista oikeutta, mutta työnantaja joutuu perustelemaan, jos ei suostu myöntämään vapaata. Lakimuutos tuli voimaan 1.4.2011.
– En mitenkään rakasta lakeja ja byrokratiaa vaan olen luova ja intuitiivinen, sielunhoitoon painottunut ihminen. Mutta jos ruohonjuuritasolta nousee asioita, olen valmis taistelemaan. Diakoniaa tehdään kädet savessa ja sydän taivaassa, sanoo 22 vuotta Sastamalan seurakunnan diakonina toiminut Halme.
Vuoden diakoniatyöntekijä valittiin ensimmäisen kerran vuonna 1998. Nykyään valinta tehdään joka toinen vuosi Diakoniatyöntekijöiden päivillä, tällä kertaa Oulussa.
Ilmoita asiavirheestä