Loviisanlahden takana Loviisan uusgoottilaisen kirkon punatiilinen torni nousee maisemasta terävänä. Loviisan asuntomessualueella taivasta kohti kurottaa puolestaan lankuista rakennettu kellotorni. Sen sisällä on neljä kelloa, joihin on kiinnitetty pitkät narut.
Niistä vetämällä tapulin sisään syntyy korvia huumaava ääni, mutta parin metrin päässä soittoa kuunteleva Agricolan ruotsalainen seurakunnan kirkkoherra Stina Lindgård kuvailee kellojen ääntä heleäksi.
KELLOTORNIN JA sen takana olevan pienen kappelin ovat rakentaneet Loviisan Asuntomessuille paikalliset seurakunnat, Agricolan suomalainen ja ruotsalainen seurakunta.
Suomalaisen seurakunnan kirkkoherra Mikko Alava kertoo, että aluksi ajatuksena oli tehdä messuille hiljainen tila. Sitten tuli idea kokonaisesta kappelista kellotorneineen. Suomalaisen seurakunnan kanttori Suvi af Hällström keksi pyytää mukaan kirkontorniteknikko Supavit Nummelinia, jonka koti ja kellopaja ovat seurakunnan alueella Lapinjärvellä.
Luonnoksen kappelista piirsi af Hällström ja rakenteet suunnitteli Nummelin. Nummelinin käsialaa on myös kellotorni.
Asuntomessujen avajaisia edeltävällä viikolla kuusihenkinen talkooporukka rakensi kappelia kolme pitkää päivää. Valmista tuli viime hetkellä, keskiviikkoiltana kello yhdeksän.
– Meillä oli aivan mahtava talkooporukka, Alava kehaisee.
Omaa rooliaan hän kuvailee ”apupojaksi”. Alavan, Nummelinin ja af Hellströmin lisäksi rakentamassa oli kolme talkoolaista, seurakuntalaiset Simo Härkönen, Juha Turja sekä kirkkoherran isä, Pekka Alava.
– Varmaan tähän sellainen 150 työtuntia meni plus suunnittelu sekä tavaroiden hankinta, Mikko Alava laskee
KAPPELIN TEEMANA on rauha, joka on sekä ajankohtainen että kristillinen teema, Mikko Alava perustelee.
– Lisäksi se liittyy Loviisaan. Täällä järjestetään perinteisesti elokuussa Hiroshima-päivän aikaan Rauhanfoorumi.
– Kappeliin voi tulla hiljentymään ja rauhoittumaan hetkeksi.
Puusta tehty kappeli on kaksi ja puoli metriä leveä ja neljä metriä pitkä. Seinämillä on pitkät pirtin penkit ja etuosassa pieni alttaripöytä. Lattialla on rukousjakkara.
Kappelin sisustusratkaisut sopivat hyvin Asuntomessujen tämän vuoden trendeihin, joita ovat muun muassa vaalean puun käyttö sekä sisustuksen kerroksellisuus. Kierrätys on noussut siinä määrin muotiin, ettei enää edes Asuntomessuilla ole esillä vain uutta tavaraa.
Rauhan kappelissa vanhaa edustavat esimerkiksi kappelin ikkunat, jotka ovat kirpputorilöytöjä. Pirtin penkeistä toinen on ollut aiemmin Suvi af Hällströmin kirjahyllynä.
SAVESTA JA lankusta tehdyn alttarin tekemisestä vastasi af Hällström, jolla on myös savirakentajan koulutus.
Mikko Alava kertoo, että rakentamisessa on pyritty kaikin puolin paikallisuuteen.
Esimerkiksi alttarin sisään valettu kolminaisuutta merkitsevä kivi löytyi messupisteen takaa. Istutuksia pisteelle on puolestaan tuotu seurakuntien työntekijöiden pihoista.
Kappelin vieressä messukontissa on kalaverkkoja, jotka on saatu paikallisilta kalastajilta. Niihin kävijät voivat ripustaa värikkäitä rukousnauhoja.
KAPPELIN JATKOKÄYTTÖ on vielä auki. Se on rakennettu elementeistä niin, että sen voi siirtää seinä kerrallaan.
Kappelin ja kellotornin lisäksi seurakuntien pisteellä on muun muassa valokuvauskulisseja ja alueen kirkoista tehtyjä palapelejä. Messujen aukioloaikoina pisteellä päivystävät Agricolan suomalaisen ja ruotsalaisen seurakunnan työntekijät ja vapaaehtoiset.
– Edustamme paitsi omia seurakuntiamme myös koko kirkkoa. Ihmisiähän tulee tänne ympäri Suomea, ja messujärjestäjien mukaan päivittäin odotetaan 3 000–4 000 kävijää, Mikko Alava sanoo.
* * *
Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?
Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.
Antoisia lukuhetkiä!
Ilmoita asiavirheestä