Lestadiolaisten ”joulu” on jo pian ovella

SuviseuratiedotusLoppi

Vanhoillislestadiolaisten Lopen suviseuroista järjestettiin torstaina tiedotustilaisuus Helsingin rauhanyhdistyksellä. Vaikka vanhoillislestadiolainen liike on ollut viime aikoina paljon julkisuudessa, paikalla oli Kotimaa24:n lisäksi vain liikkeen oman lehden Päivämiehen edustus. Lopen suviseuroista 29.6.-2.7. kantaa päävastuun Helsingin rauhanyhdistys. Naapurikuntien rauhanyhdistykset auttavat.

Tiedotustilaisuudessa Anni Mäkinen, Helsingin rauhanyhdistyksen johtokunnan jäsen, vertasi suviseuroja jouluun. Sitä odotetaan lestadiolaisissa perheissä kuin joulua. Suviseuroissa on helppo elää ja uskoa, Mäkinen tiivisti. Pääosassa seuroissa ovat seurapuheet ja Jumalan sana.

Suviseurat on pohjoismaiden suurin hengellinen kesätapahtuma. Lopen suviseurat nousee talkoilla. Paikallinen seurakunta tukee ehtoollisaineiden hankintaa. Kunta tarjoaa joitakin tiloja ilmaiseksi.

Helsingin rauhanyhdistys on Suomen vanhin. Se on perustettu vuonna 1888. Sunnuntain seuroissa käy 1200-1800 henkeä. Tunnusomaista Helsingin yhdistykselle on nuorten aikuisten vahva läsnäolo.

Mäkisen mukaan Helsingissä on helppo olla vanhoillislestadiolainen. Pääkaupungissa on muutoinkin paljon ”erilaista eksotiikkaa”. Vanhoillislestadiolaisuus on levittäytynyt Etelä-Suomeen. Silti kyseessä on yhä vahvasti pohjoinen liike. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että vuoden 2011 Lumijoen suviseuroissa oli reilut 80 000 henkeä, mutta Lopen seuroihin odotetaan ”vain” 65 000-70 000 henkeä.

Naiset voisivat nousta SRK:n johtokuntaan

Suviseuroissa järjestetään myös puhujien ja seurakuntavanhinten kokous sekä Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen (SRK) johtokunnan kokous. Lopella puhujien kokouksen aiheena on Jumalan sanan saarna ja alustuksen pitää lääninrovasti Erkki Piri.

Helsingin rauhanyhdistyksen puheenjohtaja Valde Palola arvelee, että naispappeuskysymys noussee puhujien kokouksessa tai vuosikokouksessa esiin. Mitään linjausta tai kannanottoa asiassa tuskin annetaan, uskoo Palola, joka on myös SRK:n johtokunnan jäsen.

Hiljattain kirkkoon vihittiin ensimmäinen vanhoillislestadiolainen naispappi Mari Leppänen. Liikkeen opetuksen mukaan naiset eivät voi toimia pappeina ja puhujina. Valde Palolan mukaan SRK:n 24-jäseniseen johtokuntaan naiset voisivat kuitenkin nousta. Tähän ei olisi raamatullisia tai teologisia esteitä. Rauhanyhdistykset eivät tiettävästi toistaiseksi ole esittäneet johtokuntaan naisia. Palolan mukaan kaikella on aikansa. Hän vierastaa sitä, että naisia lähdettäisiin ajamaan johtokuntaan vain tasa-arvoperusteista käsin.

Paikallisten rauhanyhdistysten johtokunnissa on naisia. Esimerkiksi Helsingissä neljä kahdestatoista. Vastuuta naisilla on myös muissa tehtävissä. Yhdistyksen pyhäkoulunopettajista 35:stä naisia on 20, päiväkerhonohjaajista 27 on naisia ja vain yksi mies ja raamattuluokan vetäjistä naisia on yksi vähemmän kuin miehiä eli 13.

Edellinen artikkeliNorjan kirkosta tulossa itsenäinen
Seuraava artikkeliValtaosa suomalaisista ei hyväksy alkoholin mielikuvamainontaa