Lähetysseuran syyskuussa käynnistyneet muutosneuvottelut ovat päättyneet. Lähetysseura vähentää kaikkiaan 42 henkilötyövuotta irtisanomisten, eläköitymisten ja määräaikaisuuksien päättymisten myötä vuoden 2025 loppuun mennessä vuoden 2023 tasosta. Alun perin vähennystarpeeksi arvioitiin enintään 55 henkilöä.
Lähetysseuran kehittämis- ja sopeuttamistoimien tavoitteena on fokusoida toimintaa ja luoda edellytyksiä varainhankinnan laajenemiselle sekä sopeuttaa taloutta vaiheittain vuosien 2024 ja 2025 aikana niin, että vuoden 2025 aikana saavutetaan rakenteelliset noin kolmen miljoonan euron vuotuiset säästöt vuoden 2023 tasoon verrattuna.
Organisaation kehittämisen kautta syntyy uusia työtehtäviä, joten irtisanomisten lopullinen määrä ei ole vielä tiedossa. Säästöjä haetaan myös rakenteellisista kuluista, kuten kiinteistöistä, järjestelmistä ja hankinnoista.
Lähetysseuran toimintamaiden, kumppanien ja hankkeiden määrä vähenee tulevina vuosina niin, että työ muodostaa suurempia kokonaisuuksia ja kirkkojen ja kristillisten järjestöjen osuus yhteistyökumppaneista kasvaa. Teologista koulutusta, kirkkojen työn tukea, rauhantyötä, vammaistyötä ja yhteisöjen selviämistä ilmastokriisissä vahvistetaan edelleen. Lisäksi kristillistä tavoittavaa työtä kehitetään yhdessä kirkkojen kanssa.
– Tavoitteemme on, että työ maailmalla kärsisi mahdollisimman vähän ja ehtisimme suunnitella siirtymää yhdessä niiden yhteistyökumppanien kanssa, joita muutos koskee. Haluamme myös taata kotimaisten ydintoimintojen jatkumisen ja vähentää ja vaiheistaa henkilöstövaikutuksia mahdollisimman paljon, sanoo Lähetysseuran toiminnanjohtaja Pauliina Parhiala seuran tiedotteessa.
OHJELMATYÖ PÄÄTTYY vuoden 2025 lopussa Omanissa, Taiwanissa, osassa Kiinan ohjelmia, Mauritaniassa, Pakistanissa ja Papua-Uudessa-Guineassa. Senegalissa Lähetysseuran työ jatkuu vuoden 2028 loppuun saakka. Pitkään vähentynyt raamatunkäännöstyö päättyy vuoden 2024 lopussa. Muilla alueilla työ jatkuu ilman merkittäviä muutoksia toiminnan laajuuteen.
Kotimaassa vahvistetaan lähetys- ja globaalikasvatuksen ja varainhankinnan seurakunnallista verkosto- ja yhteisötoimintaa sekä digitaalista tavoittavuutta. Samalla vähennetään asteittain lasten ja varhaisnuorten parissa tehtävää lähetyskasvatustyötä, ja sen sijaan keskitytään rippikouluikäisiin nuoriin ja nuoriin aikuisiin.
Felm Volunteer -vapaaehtoistoiminnasta luovutaan. Omaa taide- ja tapahtumatuotantoa ja tuotantoihin osallistumista vähennetään ja kevennetään. Lähetysseuran viestinnällisiä toimintoja kootaan yhteen ja samalla vaikuttamistyö yhdistetään viestinnän kanssa yhdeksi strategiseksi kokonaisuudeksi. Lähetyssanomien ilmestyminen harventuu ja kustannustoimintaan ja tuotemyyntiin liittyvät toiminnot järjestellään uusiksi.
Lähetysseuran organisaatiota selkeytetään ja johtamisrakennetta kevennetään. Tiimien ja esihenkilöiden määrä vähenee. Samalla vahvistetaan kirkollisen työn, humanitaarisen avun, kehitysyhteistyön ja rauhanrakentamisen yhteistoimintaa.
Muutosten myötä Lähetysseura lakkauttaa aluetoimistonsa Hongkongissa ja Kyproksella. Lähetettyjä suomalaisia työntekijöitä on vielä vuoden 2024 ajan Taiwanilla ja Namibiassa.
– Luopumiset ovat kipeitä ja ymmärrän sitä pettymystä, jonka ne aiheuttavat työmme piirissä oleville ihmisille, tukijoillemme ja henkilöstöllemme. Toimintaympäristömme on jatkuvassa muutoksessa. Toivonkin, että näillä raskailla päätöksillä, joilla ratkomme pitkään jatkunutta rakenteellista alijäämää, luomme edellytyksiä ennakoida toimintaympäristön muutoksia ja turvaamme Lähetysseuran työn tulevaisuutta, Parhiala sanoo tiedotteessa.
Suomen Lähetysseura on kirkon virallinen lähetysjärjestö ja yksi Suomen suurimmista kehitysyhteistyöjärjestöistä. Tällä hetkellä Lähetysseura tekee työtä 24 maassa.
* * *
Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?
Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran. Antoisia lukuhetkiä!
Ilmoita asiavirheestä