Helsinkiläisten teologian ylioppilaiden Kyyhkynen-lehti ilmoitti vuosi sitten, ettei se julkaise enää Suomen Teologisen Instituutin mainoksia. Päätöksen takana oli silloinen päätoimittaja Samuli Suonpää.
Kyyhkysen päätoimittajina ovat tämän vuoden Olli-Pekka Toivanen ja Jenni Vihtkari. Vuoden ensimmäisessä Kyyhkysessä on jälleen STI:n mainos.
– Se on asiallinen ilmoitus ja ajattelimme, että kyllä se sopii. Emme ole tehneet ilmoitteluasiassa mitään periaatepäätöstä suuntaan tai toiseen, ainakaan vielä, sanoo Kyyhkysen toinen päätoimittaja Jenni Vihtkari.
– Me teemme Kyyhkystä nyt. Edellisen päätoimittajan päätökset eivät sido meitä.
Edellinen päätoimittaja Samuli Suonpää perusteli ilmoitusboikottia sillä, että katsoi STI:n olevan syrjivä.
– Jos järjestö on sitä mieltä, että esimerkiksi naiset ja homoseksuaalit eivät voi olla pappeja, se jättää kaksi kolmasosaa nykyteologian opiskelijoista ulkopuolelle, Suonpää kommentoi Kotimaa24:lle.
Suonpää sanoo olevansa edelleen samaa mieltä.
– Teologian ylioppilaiden on pidettävä huolta, että ovet pysyvät tulevaisuudessakin kirkossa auki naisille ja homoille. Periaatteista on pidettävä kiinni. Naispappeus on nuorille niin itsestään selvää, että he eivät osaa edes miettiä tilannetta, jossa mahdollisuus otettaisiin pois.
Suonpää viittaa Kyyhkysen puheenjohtajan Sara Järvisen kirjoitukseen, jossa siteerataan saksalaista teologia Martin Niemölleriä: ”Ensin ne tulivat hakemaan kommunistit, ja en puhunut mitään koska en ollut kommunisti. Sitten ne tulivat hakemaan ammattiyhdistysihmiset, ja en puhunut mitään koska en ollut ammattiyhdistyksessä. Sitten ne tulivat hakemaan juutalaiset, ja en puhunut mitään koska en ollut juutalainen. Sitten ne tulivat hakemaan minut, ja silloin ei enää ollut ketään joka olisi puhunut puolestani.”
– Minusta on koomista, että Niemöller-sitaatti ja STI:n ilmoitus ovat samalla aukeamalla, Suonpää sanoo.
– Mutta totta kai uusilla päätoimittajilla on oikeus tehdä lehteä omista lähtökohdistaan. Meillä oli hyvä linja, mutta hyvää lehteä voi tehdä muistakin näkökulmista.
Lue myös:
STI Kyyhkyselle: Perinteinen virkakäsitys ei ole harhaoppi
Ilmoita asiavirheestä