Kysely: Neljännes kirkon riparityöntekijöistä pitää tärkeänä rohkaista nuorta uskonratkaisuun rippil

Rippileireistä vastaavien kirkon työntekijöiden mukaan rippikoulun tärkein tehtävä on opettaa nuorille kristinuskon ydinasiat. Tätä mieltä on noin 80 prosenttia kirkon työntekijöistä.

Tieto selviää Radio Dein tekemästä kyselystä, johon vastasivat rippikoulutyötä tekevät papit sekä diakonia- ja nuorisotyöntekijät. Kyselyn mukaan neljännes kirkon työntekijöistä pitää toivottavana, että rippileireillä rohkaistaan nuoria tekemään uskonratkaisu. Sen sijaan noin 40 prosenttia vastanneista ajatteli, ettei niin saisi tehdä. Heidän perustelunaan oli muun muassa se, että uskonratkaisusta puhuminen ei kuulu luterilaiseen uskoon. Usean mielestä uskonratkaisuun kannustaminen on uskonnollista väkivaltaa.

Työntekijät korostivat kasteen merkitystä uskonratkaisun sijaan. Heidän mukaansa uskonratkaisun ajatus mitätöi kasteen merkityksen. Kasteessa seurakunnan jäsen on jo saanut Jeesuksen elämäänsä ja sydämeensä, moni vastaajista ajatteli.

Kyselyssä mielipiteitä jakoi eniten kysymys isosten uskosta. Runsas neljännes vastanneista ajatteli, että rippikoulun isosilta olisi edellytettävä omakohtaista uskoa ja sitoutumista kirkon oppiin. Kolmannes vastanneista ei katsonut sitä tarpeelliseksi. Kolmannes taas ei ottanut kantaa kysymykseen muun muassa siksi, että heidän mukaansa isosetkin ovat lapsia ja kasvavat omaan tahtiinsa.

Liki 60 prosenttia vastanneista oli sitä mieltä, että rippikoululeirin työntekijät eivät voi opettaa toisin kuin kirkon virallinen kanta edellyttää. Joka kuudes vastanneista olisi kuitenkin valmis poikkeamaan opetuksessaan kirkon päätöksistä.

Kirkon kantaa tukivat eniten kirkkoherrat ja yli 50-vuotiaat papit, molemmista ryhmistä noin kaksi kolmannesta vastanneista. Väljin suhtautuminen kirkon viralliseen linjaan löytyy Helsingin hiippakunnan alueella työskenteleviltä vastaajilta. Heistä 40 prosenttia katsoi, että rippikoulussa olisi opetettava kirkon virallisen linjan mukaan.

Esimerkkeinä virallisesta linjasta poikkeaviksi asioiksi mainittiin muun muassa tietynlaiset näkökulmat avioliitto- ja seksuaalietiikkaan sekä seksuaalivähemmistöihin.

Rippikoulun käy yli 80 prosenttia 15-vuotiaista eli noin 50 000 nuorta.

Radio Dein kyselytutkimus tehtiin sähköpostitse aikavälillä 22.–30. elokuuta. Kysely lähetettiin yli kahdelletuhannelle Suomen evankelis-luterilaisen kirkon papille ja diakonia- ja nuorisotyöntekijälle. Siihen vastasi 544 työntekijää, mikä on noin neljännes kyselyn vastaanottajista.

Kuva: Minerva Seppälä

Lue myös:

Onko uskoontulo välttämätöntä?

Uskoontulon tärkeys rippikoulussa jakaa kirkon työntekijöitä – muuten perusteista vallitsee laaja yksimielisyys

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKiteen ja Rääkkylän seurakuntaliitos: Pakkoraosta kajastaa valoa
Seuraava artikkeliHelsingin hiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä

Ei näytettäviä viestejä