”Kylväjä on kirkollinen ja karismaattinen”

Suomen evankelis-luterilainen lähetysyhdistys Kylväjä viettää tänä viikonloppuna kesäpäiviään Suomen Raamattuopistolla Kauniaisissa.

Kylväjä on yksi kirkon seitsemästä lähetysjärjestöstä.

Lauantain linjapuheessaan järjestön lähetysjohtaja Pekka Mäkipää sijoitti Kylväjän kirkolliselle kartalle.

– Kylväjä on kirkollinen, tunnustuksellinen, karismaattinen ja herätyskristillinen lähetysjärjestö.

Mäkipää kertoi myös, mitä Kylväjä ei ole.

– Kylväjä ei ole kirkollisuudessaan liberaali, ei luterilaisuudessaan pappisvirkaa korostava, ei karismaattisuudessaan tunnustukseton eikä herätyskristillisyydessään lainomainen.

Mäkipää vertasi järjestöään lintuparveen, joka lentää erikoisissa muodostelmissa.

– Eri lentokorkeuksissa suunnan säilyttäminen on tärkeämpää kuin virtaviivaiset aurauskulmat.

Yhteistyössä Mäkipää korosti Raamattua, tunnustusta ja järjestönsä autonomiaa.

– Toimimme Raamatun ja luterilaisen tunnustuksen pohjalta yhteistyöhakuisesti oman autonomian säilyttäen. Paikallisseurakunta- ja hiippakuntayhteistyö samoin kuin Kirkon lähetystyön keskuksen kanssa tehtävä yhteistyö on tärkeää.

Mäkipää jatkoi luetteloa:

– Näiden ohella vaalimme yhteistyötä muiden lähetysjärjestöjen ja erityisesti saman hengellisen perinnön jakavien viidennen herätysliikkeen järjestöjen kanssa.

Juutalaiset periaatteet Eurooppaa pelastamaan

Nousussa olevan juutalaisvastaisuuden vastalääkkeeksi Pekka Mäkipää nosti esille kristillisen Euroopan juutalaiset juuret.

Hän luetteli suurrabbi Jonathan Sacksin kokoamat viisi juutalaisuuden piirrettä, jotka ovat ”estäneet Eurooppaa myymästä sieluaan kulloiseenkin markkinahintaan”.

Ne ovat sapatinvietto, miehen ja naisen pyhänä pidetty avioliitto, kaikkien mahdollisuus saada tietoa ja koulutusta, käsitys omaisuudesta Jumalan antamana lainana, sekä laki, jota kuuntelee Jumalan kertomusten ohjaama omatunto.

Jonathan Sacks toimi Yhdistyneen kuningaskunnan ja Kansainyhteisön suurrabbina vuosina 1991–2013.

– Sacksin luettelemat juutalais-kristilliset piirteet ovat terveellinen muistutus ajassa, jossa talouden kasvua pidetään hyvinvoinnin ylimpänä mittana.

Mäkipään mukaan kristinuskon juutalaiset juuret ovat Kylväjälle tärkeät.

– Juutalaislähetyksellä on syvä teologinen ja hengellinen merkitys. Se kuuluu perintöön, jota haluamme ylläpitää ja vaalia.

Mäkipää viittasi Paavalin Roomalaiskirjeen ensimmäiseen lukuun: ”Minä en häpeä evankeliumia, sillä se on Jumalan voima itse kullekin uskovalle pelastukseksi, juutalaiselle ensin, sitten myös kreikkalaiselle”.

– Lähetystyö juutalaisten parissa ei ole arvokkaampaa kuin jonkun muun kansan keskuudessa tehtävä työ, mutta siinä mukana oleminen antaa meille elintärkeän yhteyden uskomme juuriin ja aitiopaikan seurata Jumalan profeetallisen sanoman toteutumista.

Mäkipää sanoi, että Jumala antoi lähetystehtävän juutalaiselle kansalle.

– Tehtävämme on auttaa heitä löytämään alkuperäinen tarkoituksensa ja Messiaansa. Juutalaisilla on Raamatun mukaan eskatologinen tehtävä maailman evankelioimisessa kääntymisensä jälkeen.

Kuva: Kirsi Myllyniemi/Kylväjä

Edellinen artikkeliParatiisi löytyy veden ääreltä
Seuraava artikkeliLähetysseuran taloutta uhkaa kolme isoa muutosta