Kyläläiset taistelevat talkoilla päiväkerhon puolesta Etelä-Pohjanmaalla

Eteläpohjalaisella Pojanluoman kylällä herättiin puolustamaan lapsiperheiden palveluja, kun Ilmajoen seurakunta ilmoitti alkuvuodesta, että päiväkerho loppuu. Ilmoitus tuli monelle yllätyksenä ja kyläläiset lähtivät selvittelemään, mitä on tehtävissä päiväkerhon pelastamiseksi.

Noin 500 asukkaan Pojanluoman kylältä on viitisentoista kilometriä Ilmajoen keskustaan ja hieman lyhyempi matka maakuntakeskus Seinäjoelle. Kylällä asuu kymmeniä pienten lasten perheitä. Lapsimääristä ei päiväkerhon tulevaisuus olekaan kiikastanut.

Lähipalvelut turvattava

Kaksi kertaa viikossa parikymmentä 4-5-vuotiasta pojanluomalaislasta kokoontuu kotinsa lähellä pidettävään päiväkerhoon. Kerhopaikkana on Pojanluoman Rukoushuoneyhdistyksen omistama vuonna 1937 rakennettu kiinteistö, jonka kunto sai moitteita viime syksynä rakennustarkastuksen yhteydessä. Seurakunta on SLEY:n tiloissa vuokralaisena.

Koska korvaavia tiloja Pojanluomalta ei löydy, vaihtoehtoina olivat päiväkerhot Ahonkylän uudella seurakuntakodilla tai kirkonkylällä, jonne seurakunta on rakentanut uudet lapsityön tilat. Molempiin on matkaa Pojanluomalta toistakymmentä kilometriä.

Rukoushuoneelle kokoontuneet lasten vanhemmat pohtivat vaikutuksia, jos kerhotoiminta loppuisi.

– Toivomme, että päiväkerho säilyy omalla kylällä. Jos kerho on kovin kaukana kotoa, kuljettaminen voi muodostua ongelmaksi, tuumaa Katja Ristimäki, jolla on nykyisen kerholaisen lisäksi kotona kasvamassa uutta kerhosukupolvea.

Päiväkerhon tilannetta selvitelleen puuhamiehen Pentti Luhtalan lapsenlapset käyvät Pojanluoman päiväkerhoa.

– Lapsille on tosi tärkeää saada hengellistä opetusta päiväkerhossa. Kotona harva pystyy sitä antamaan. Jos kerho viedään liian kauas, moni lapsi saattaa jäädä pois, hän murehtii.

Vanhemmat pohdiskelivat myös sitä, miten seurakunnan ja seurakuntalaisten välisen yhteyden käy, jos toiminta kylällä loppuu. Päiväkerhon kautta seurakunta tavoittaa useimmat lapsiperheet.

Kökkäväen voimin eteenpäin

Pentti Luhtala on ollut yhteyksissä useisiin ihmisiin seurakunnassa ja selvitellyt, mitä on tehtävissä. Vaikka seurakunnasta on nyt näytetty vihreää valoa kerhotoiminnan jatkumisesta, kyläläisillä on vielä paljon ponnistelemista. Kyläläiset uskovat kuitenkin, että asiat järjestyvät parhain päin.

Kun Pohjanmaalla ollaan, kerhorakennuksen kunnostus tehdään tietysti kökällä eli talkoilla. Luhtala on haalinut kasaan kökkäväkeä, jotta rukoushuone saadaan kunnostettua vaatimusten tasolle. Talkooväestä löytyy myös rakennusalan ammattilaisia, mistä on iso apu remontoinnin sujumisessa.

– Meille on annettu aikaa elokuun loppuun. Siihen mennessä ehdimme saamaan kaiken kuntoon, Luhtala arvioi.

Pojanluoman Rukoushuoneyhdistyksen puheenjohtaja Ahti Rantala on teettänyt tilasta kuntokartoituksen ja listannut korjaustoimet.

– Uudet ilmanvaihtoventtiilit on asennettu ja muitakin korjaustoimenpiteitä on jo tehty. Seuraavana korjataan katto.

Rantalan mukaan kuntokartoituksessa selvisi, että puutteet eivät ole mitään mahdottomia, ja ne ovat korjattavissa.

– Mielestäni asiaa on liioiteltu, ja monelle kirkkovaltuutetullekin on muodostunut virheellinen kuva rakennuksen kunnosta, Rantala puuskahtaa.

Päiväkerhon lisäksi rukoushuoneella järjestetään erilaisia tilaisuuksia. Kerran vuodessa pidetään kylän yhteinen pääsiäiskirkko. Kyläläiset voivat myös vuokrata tiloja omien juhliensa järjestämiseen.

Jatko vielä auki

Ilmajoen kirkkoherra Kari Mantere vahvistaa, että viimesyksyisen rakennustarkastajan käynnin seurauksena seurakunta oli lakkauttaa Pojanluoman päiväkerhotoiminnan, koska lausunnon mukaan monien tilan puutteiden vuoksi päiväkerhoa ei voisi siellä enää pitää.

– Jouduimme jo ilmoittamaan kerhojen loppumisesta, koska rakennustarkastaja ei antanut lupaa jatkaa kerhon pitämistä tiloissa. Kerhot piti lopettaa viime vuodenvaihteessa, mutta neuvottelimme jatkoaikaa kesään asti.

Kun korjaukset on tehty, Mantere pitää mahdollisena, että kerhot jatkuvat tämän vuoden loppuun saakka. Ensi vuoden tilanne on vielä auki, mutta selviää syksyn aikana.

– Onneksi kyläläiset heräsivät toimimaan oman rukoushuoneensa puolesta. He ovat ilmoittaneet korjaavansa puutteet. Jos lupa kerhojen pitämiseen viranomaisilta saadaan ja kiinteistön omistaja huolehtii siivouksesta ja pihatöistä, niin kerhoryhmä järjestyy jatkossakin, Mantere lupaa.

Harvinainen tapaus

Päiväkerhojen lopettaminen rakennusten kunnon vuoksi ei ole erityisen yleinen ilmiö valtakunnallisesti. Myös Ilmajoella kerhon mahdolliseen lakkauttamiseen on yleensä syynä se, ettei kylällä ole lapsia.

Kirkon lastenohjaajat ry:n puheenjohtaja Merja Forsman tietää joitakin yksittäisiä tapauksia, joissa kerhoille on tullut vaikeuksia sisäilmaongelmien vuoksi, mutta niihin on reagoitu asianmukaisesti.

– Kun kerhoja on jouduttu jossakin päin Suomea sulkemaan, kyse on ollut lapsimäärien vähenemisestä.

Kuva: Outi Rantala. Pentti Luhtala ja muut pojanluomalaiset yrittävät saada päiväkerhon säilymään kylällä, jossa lapsiperheitä on paljon. Vanhaa rukoushuonetta kunnostetaan talkoilla.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

***

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPresidentti Koivisto siunataan Helsingin tuomiokirkossa, siunauksen toimittaa Eero Huovinen
Seuraava artikkeliBangladeshin-lähetti Aili Maria Manninen: ”Jeesuksen käsiin saa myös väsyä”

Ei näytettäviä viestejä