Kuolemanrangaistuksella edelleen vahva kannatus USA:ssa

Keskustelu kuolemanrangaistuksen moraalista ja siitä, onko se ylipäänsä perustuslain mukainen on ollut USA:sssa kuluneiden viikkojen aikana jälleen vahvasti esillä. Valtion täytäntöönpanemat Troy Davisin ja Lawrence Brewerin teloitukset ovat nostaneet asian osaksi kansallista keskustelua.

Kuolemantuomion vastustajat tarttuivat Davisin tapaukseen yrityksenään kääntää yleisen mielipiteen valtion tukemien teloitusten vastaiseksi. Davis tuomittiin kuolemaan poliisin tappamisesta kyseenalaisiksi kritisoitujen silminnäkijätodisteiden perusteella. Toinen vastikään teloitettu oli valkoisen ylivallan kannattaja Lawrence Brewer, joka raahasi autolla kuoliaaksi mustaihoisen miehen.

Davisin teloittaminen aiheutti tietyissä osissa maata skandaalin, mutta tästä huolimatta yleinen mielipide näyttää pysyvän tiukasti kuolemanrangaistuksen kannalla.

– 64 prosenttia amerikkalaisista kannattaa kuolemanrangaistusta murhatapauksissa, sanoo Gallup Poll -palvelun päätoimittaja Frank Newport.

Newport toteaa, että kannatus on yleisesti ottaen korkeampi republikaanien ja maan eteläosassa asuvien keskuudessa. Siellä valtion määräämistä 1269 teloituksesta on pantu täytäntöön 1042 vuodesta 1976 lähtien. Texasissa teloituksia on tapahtunut määrällisesti eniten eli 475 vuoden 1976 jälkeen.

Asenteet eivät muutu, vaikka viattomiakin on tapettu

Tutkimusten mukaan valtion tukemien teloitusten kannatus on pysynyt huomattavan vakaana kuluneen vuosikymmenen aikana siitä huolimatta, että DNA-analyysien ja muiden todisteiden perusteella on käynyt ilmi, että syyttömiä ihmisiä on tapettu.

– Enemmistö amerikkalaisista myöntää, että viattomia on tapettu. He ovat myös sitä mieltä, ettei kuolemanrangaistus estä murhia, Newport toteaa.

Amnesty Internationalin mukaan USA jätti valtion tukemien teloitusten määrässä jälkeensä viime vuonna vain Kiinan, Pohjois-Korean, Jemenin ja Saudi-Arabian. Kansainvälinen yhteisö onkin painostanut USA:ta jättämään teloituksia tekevien maiden listan.

– Ihmiset sanovat tietävänsä tosiasiat ja silti tukevansa kuolemanrangaistusta. Kaikesta tapahtuneesta huolimatta emme ole nähneet muutosta asenteissa, Newport sanoo.

Rivikatolilaisten kanta pitää

Newportin mielestä hyvä esimerkki asenteiden muuttumattomuudesta ovat Amerikan katolilaiset, jotka muodostavat yli neljänneksen valtion äänestysikäisistä. Katolinen kirkko piispoista paaviin on pitkään kehottanut kongressia, tuomioistuimia ja valtion lainsäätäjiä lakkauttamaan kuolemantuomion tai ainakin hillitsemään sen käyttöä. Rivikatolilaiset eivät ole kuitenkaan muuttaneet kantaansa, vaan tukevat kuolemanrangaistusta vahvasti.

Santa Claran yliopiston professori Gerald Uelmen on laatinut Kaliforniassa aloitteen, joka lakkauttaisi kuolemanrangaistuksen.  Aloite korvaisi kuolemantuomion ohjelmalla, jossa murhasta tuomitut työskentelisivät vankeudessa hyvitykseksi uhrien perheille.

Katolilainen Uelmen on kirjoittanut kirkosta ja kuolemanrangaistuksesta laajasti ja sanoo huomanneensa, ettei katolisen kirkon jäseniä vakuuteta moraalisin perustein eli järkeilemään mikä on oikein ja mikä väärin.

Uelmen on puhunut monien katolilaisten ryhmien kanssa aloitteestaan. Hänen mukaansa ihmiset vakuuttuvat käytännön perusteilla eli esimerkiksi sillä, mitä kuolemanrangaistus maksaa ja mitä sillä saavutetaan.

Kuolemanrangaistus on käytössä USA:ssa 37 osavaltiossa.

(Uutinen perustuu NPR:n toimittajan Liz Halloranin blogikirjoitukseen)


Puhemies tuomitsi kuolemanrangaistuksen käytön USA:ssa

Kun EU-parlamentin puhemies Jerzy Buzek avasi Euroopan parlamentin täysistunnon Strasbourgissa 26. syyskuuta, hän nosti esille Troy Davisin teloituksen Yhdysvalloissa muutamaa päivää aiemmin.

– Emme missään nimessä hyväksy teloitusta. Se on ihmisyyden vastaista toimintaa, emmekä voi hyväksyä kuolemanrangaistusten täytäntöönpanoa. Olemme useaan otteeseen tuominneet kuolemanrangaistuksen täytäntöönpanon riippumatta siitä, onko kyse demokraattisesta maasta tai muunlaisesta, kuten Iranista. Siellä teloitettiin hiljattain 17-vuotias nuorukainen, mikä on kansainvälisen oikeuden tuomitsemaa toimintaa. Tuomitsemme todellakin tämäntyyppisen kostotoiminnan, hän totesi.

Edellinen artikkeli”Menen messuun vaikka en uskoisi Jumalaan”
Seuraava artikkeliPentikäinen palaa Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtajaksi