Kirkon keskustelumalli rakentavaan keskusteluun avioliitosta ei ole lyönyt läpi. Järvenpäässä syksyllä 2016 käyty pilottikeskustelu on ainakin toistaiseksi jäänyt ainoaksi mallin mukaan järjestetyksi kohtaamiseksi – siitä huolimatta, että pilottikeskustelun osallistujilta saatiin hyvää palautetta.
Malli valmisteltiin Kirkkohallituksessa kirkolliskokouksen toimeksiannosta, ja se julkaistiin vuoden 2016 lopussa. Toiveena oli, että tuomiokapitulit ja suuret seurakuntayhtymät voisivat järjestää mallin mukaisia keskusteluja ja näin lisätä ymmärrystä avioliitosta, perheestä ja seksuaalisuudesta eri tavoin ajattelevien välillä. Mallin mukainen keskustelu tarkoittaa kahden vuorokauden mittaisia kohtaamisia, joiden osallistujat pyrkivät ohjatuissa keskusteluissa kohtaamaan toisensa kunnioittavasti.
”Seurakunnat ovat kyllä järjestäneet muutaman tunnin mittaisia tilaisuuksia”
Suunnitelmia mallin markkinoimisesta seurakuntiin ja hiippakuntiin ei ole. Mallin valmistelusta osaltaan vastannut perheasioiden ja perheneuvonnan johtava asiantuntija Anne Anttonen kertoo siirtäneensä kunnioittavan keskustelun mallin tehtyjen töiden lokeroon.
– Seurakunnat ovat kyllä järjestäneet muutaman tunnin mittaisia tilaisuuksia, joissa on käyty lyhyitä keskusteluja, mutta ne ovat luonteeltaan ennemmin esittelytilaisuuksia. Muutamassa tunnissa voi havaita erilaisuuden olemassaolon, mutta sen syvemmälle niin lyhyessä ajassa ei päästä.
Vaikka alkuperäinen idea ei ole toteutunut, Anttonen on tyytyväinen siihen, että mallia on pidetty esillä. Syksyllä hänet on kutsuttu Papiston päiville pitämään kanavaa aiheesta. Anttonen arvelee, että mallin vähäiseen suosioon vaikuttaa resurssipula. Mallin mukainen keskustelu vaatisi kahden vuorokauden täysihoidon järjestämistä kaikille keskustelijoille.
– Ei kysymys ole kuitenkaan vain siitä, koska siihen, mikä koetaan tärkeäksi, löytyy resursseja. Se saattaa olla päättäjien näkökulmasta vähän pelottavakin malli. Siinä altistuu itsekin kaikenlaiselle uudelle ja vieraalle, hän sanoo.
– Molemmilta laidoilta olen kuullut epäilyä, että mistä tässä enää keskustelemaan, johan tässä on keskusteltu. Toisten mielestä nyt pitäisi tehdä päätöksiä, ja toisten mielestä päätökset on jo tehty. Kumpikaan laita ei näe tarvetta kunnioittavalle kohtaamiselle ja toisen osapuolen ymmärtämiselle.
”Mediassa, somessa ja seminaareissa keskustelu on pikemmin oman mielipiteen esille tuomista”
Anttosen mielestä keskustelua, jossa pyritään kunnioittavaan kohtaamiseen, ei kuitenkaan ole käyty.
– Mediassa, somessa ja seminaareissa keskustelu on pikemmin oman mielipiteen esille tuomista. Niissä ei tapahdu kunnioittavaa kohtaamista mallin tarkoittamalla tavalla.
Anne Anttonen kertoo toivovansa, että idea alkaa elää omalla painollaan sitten, kun aika sille on kypsä. Materiaali keskustelun järjestämiseen on saatavilla kirkon verkkopalvelussa Sakastissa.
– Ehkä keskustelu kiinnostaa sitten, kun mikään muu ei enää auta.
Kuva:
Olli Seppälä
Lue myös:
Avioliittokeskustelun tueksi kunnioittavan keskustelun malli – ”Helposti menee väittelyksi”
Kommentti: Katseet kääntyvät nyt Espoon piispanvaaliin, ja siinä miehillä on väistämisvelvollisuus
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.