Kotimaa24 aloitti 6 vuotta sitten: ”Olihan se blogimetsä aika villi”

Tasan kuusi vuotta sitten Kotimaa24 aloitti toimintansa sosiaalisen median ominaisuuksia hyödyntävänä blogisivustona. Se oli ensimmäinen kaikille avoin, laajempi kirkollisen verkkokeskustelun alusta ja sai melko pian merkittävän aseman. Sitä kutsuttiin myös nimillä blogimetsä tai sähköinen kirkonmäki.

Ensimmäisten joukossa bloggaamassa ja keskustelemassa oli nykyinen Sleyn ja Inkerin kirkon pappi Manu Ryösö Lappeenrannasta. Hänet valittiin aikanaan ensimmäiseksi kuukauden blogistiksi.

– Olihan se vanha blogimetsä aika villi, kaikki kukat kukkivat tiellä ja pientareilla. Yksi jos toinenkin purki siellä patoutumiaan, minä muiden mukana. Se oli tärkeä varoventtiili ja höyrynpoistokanava, Ryösö muistelee nyt.

Ryösö arvioi päätyneensä blogistiksi siksi, että hän halusi ottaa kantaa ajankohtaisiin kirkollisiin kysymyksiin sellaisessa seurassa, jossa kaikki eivät olleet valmiiksi samaa mieltä.

– Ehkä taipumukseni nettiriippuvuuteen auttoi asiaa myös, hän virnistää.

”Netti on arvaamaton ympäristö”

Jo ennen Kotimaa24sta Kotimaalla oli kolme vuotta kestänyt verkkolehtikokeilu. Se päätettiin kuitenkin ajaa alas kesäkuussa 2009. Kesän aikana toimituksen jäsenet Olli Seppälä ja Heikki Rusama ideoivat Kotimaa24n.

– Lähdimme siitä oletuksesta, että kirkossa on paljon ihmisiä, joille on tärkeää saada oma nimi ja ääni kuuluviin kirjoittaen, Seppälä sanoo.

Aluksi Kotimaa24 oli täysin vapaa alusta. Siellä saattoi blogata kuka tahansa ja kommentointi oli sallittu myös nimimerkillä. Vähitellen siirryttiin rekisteröityneiden jäsenten kommentointiin omalla nimellä. Lopulta vanhanmallinen blogimetsä kaadettiin ja blogistit ryhdyttiin kutsumaan yksitellen tehtävään.

Kotimaa24 toimi vuoden pelkkänä blogialustana. Sen jälkeen se alkoi julkaista myös uutisia.

Manu Ryösöltä riittää ymmärrystä kehitykselle. Nimimerkeistä luopuminen toi hänen mielestään keskusteluihin tarpeellista ryhtiä. Maksullisuuteen siirtyminenkin oli ymmärrettävää, joskin se on kaventanut ja kutistanut keskustelua.

– Netti on arvaamaton ympäristö täysin avoimelle keskustelulle. Olisi ihanteellista, jos avoin blogimetsä voisi toimia. Ilmaiset nettikeskustelupalstat ovat kuitenkin helposti sotkuisia takapihoja, joissa vastuullisen keskustelun ylläpitäminen on hankalaa, jollei mahdotonta, Ryösö arvioi.

– Höyrynpoistokanava viehätti minua, mutta samalla se oli melkoinen aikavaras. Olen lopulta ehkä hyötynyt siitä, etten enää kirjoittele Kotimaa24ssa. Nyt jää enemmän aikaa varsinaiselle työlle ja muulle elämälle.

Nykyisin Ryösöllä on omat nettisivut, joilla hän purkaa sanomisen tarvettaan. Sivuilta löytyy muun muassa videopätkiä ja raamattuopetuksia.

– Sitä kuitenkin suren, että puhun nykyisin aika pienelle joukolle ihmisiä. Kuulin juuri hienon lauseen, jonka mukaan dialogi on missionaarista ja missio on aina dialogista. Arvostan eri tavalla ajattelevien kohtaamisia ja sellaista dialogia jäin kaipaamaan vanhasta Kotimaa24sta.

Tällä hetkellä Kotimaa24 laajentaa jälleen blogistikuntaansa. Hakemuksesi blogistiksi voit lähettää osoitteeseen kotimaa24@kotimaa.fi. Lisätietoja täältä.

Edellinen artikkeliSuomen World Vision aloittaa yt-neuvottelut
Seuraava artikkeliTeemu Laajasalo vastaa vapaa-ajattelijoille: Eniten kasteenpesusta harmissaan fiksut ateistit