Kotimaa kartoitti piispojen hallituspaikat – näissä yhdistyksissä ja säätiöissä he vaikuttavat

Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo erosi Suomen Lähetysseuran hallituksesta marraskuun lopussa. Kotimaa kysyi kaikilta Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispoilta, mitä hallituspaikkoja heillä on osakeyhtiöissä, säätiöissä ja yhdistyksissä.

Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo on Suomen Pipliaseuran hallituksen puheenjohtaja. Pipliaseura on yksi kirkon seitsemästä virallisesta lähetysjärjestöstä. Lisäksi Keskitalo toimii Oulun hiippakuntasäätiön hallituksessa, jonka puheenjohtaja piispa säätiön sääntöjen mukaan on. Keskitalo ilmoittaa olevansa myös taloyhtiönsä hallituksen jäsen.

Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen on Itä-Suomen yliopiston hallituksen jäsen. Tuomiokapituli on myöntänyt hänelle tätä tehtävää varten sivutoimiluvan. Lisäksi piispa Jolkkonen on Luterilaisen Kulttuurin Säätiön hallituksen puheenjohtaja.

Espoon hiippakunnan piispa Kaisamari Hintikka on Kirkon Ulkomaanavun hallituksen varapuheenjohtaja. Hän on myös Suomalaisen Teologisen Kirjallisuusseuran hallituksen jäsen. Lisäksi hän on varapuheenjohtajana USKOT-foorumin hallituksessa sekä jäsenenä Religions for Peace Europen hallituksessa ja eksekutiivikomiteassa.

Turun arkkihiippakunnan piispa Kaarlo Kalliala on Pyhän Henrikin säätiön hallituksen puheenjohtaja.

Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen on Paavali Juusten -säätiön hallituksen puheenjohtaja ja Tukikummit-säätiön hallituksen jäsen.

Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo on Suomen Ekumeenisen Neuvoston hallituksen varapuheenjohtaja. Lisäksi hän on hallituksen jäsen Strasbourgin ekumeenisessa tutkimusinstituutissa.

Porvoon hiippakunnan piispa Bo-Göran Åstrand on Församlingsförbundetin hallituksen (Församlingsförbundets styrelse) puheenjohtaja.

Lapuan hiippakunnan Simo Peura on Kirkkojen maailmanneuvoston hallituksen eli eksekutiivikomitean jäsen.

Arkkipiispa Tapio Luoma on Suomen Ekumeenisen Neuvoston hallituksen puheenjohtaja.

Helsingin piispalla Teemu Laajasalolla ei ole hallituspaikkoja hänen erottuaan Suomen Lähetysseuran hallituksesta.

Hallitusten ohella piispat ovat jäseninä useissa eri valtuuskunnissa ja neuvottelukunnissa. Esimerkiksi piispa Laajasalo on Helsingin Diakonissalaitoksen säätiön valtuuskunnan sekä sen työvaliokunnan puheenjohtaja, Cantores Minores -kuoron neuvottelukunnan puheenjohtaja ja Helsingin yliopiston alumniyhdistyksen valtuuskunnan jäsen.

Piispa Seppo Häkkinen on muun muassa Kirkkopalvelut ry:n valtuuston puheenjohtaja.

– Piispan viranhoidon kokonaisuudessa näen luottamustehtävät niin kirkollisissa kuin muissakin järjestöissä, yhdistyksissä ja säätiöissä tärkeinä. Yhtäältä ne tarjoavat mahdollisuuden osallistua yhteiskunnan ja kirkon rakentamiseen ja myös pitää kirkon asiaa esillä eri yhteyksissä. Toisaalta piispan asiantuntemus, kokemus ja verkostot tulevat kirkon kokonaishyödyksi järjestöjen, yhdistysten ja säätiöiden kautta, piispa Häkkinen toteaa.

Lue myös:

Suomen Kuvalehti: Poliisi uhkasi evätä myös Kauneimpien joululaulujen keräysluvat, jos piispa Laajasalo on Lähetysseuran puheenjohtaja

Teemu Laajasalo jättää Suomen Lähetysseuran puheenjohtajan tehtävän – näin piispa ja Lähetysseura kommentoivat

***

Seuraa Kotimaata
Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPääkirjoitus: Korona koettelee lapsiperheitä, mutta auttaa voi monin tavoin
Seuraava artikkeliKirkolliskokous tyrmäsi itse aloitteen etäkokouksista vuonna 2015 – nyt syytetään kirkkohallitusta hidastelusta

Ei näytettäviä viestejä