Korvasieni – myrkyllinen herkku

Alussa maa oli autio ja hiljainen. Sitten tulivat kasvit, eläimet ja ihmiset ja alkoi kauhea meteli. Enkelit, jotka oli määrätty pitämään maapalloa silmällä, miettivät miten voisivat helpottaa työtään.

– Saammeko me salakuunnella maan asukkaita, he kysyivät Jumalalta.

– Jos teillä on keinot, naurahti Jumala ja antoi luvan, kunhan salakuuntelulaitteet eivät aiheuta hämminkiä, jos ihmiset sattuvat löytämään niitä.

Niin enkelit suunnittelivat korvaa muistuttavia sieniä ja tekivät niistä erittäin myrkyllisiä, jotta ihmiset eivät poimisi niitä.

Ja niin maankuoreen pompsahti salakuuntelusieniä. Mutta ihminen kiinnostui uusista tulokkaista ja keksi keittää sienen kunnolla ennen syöntiä.

Tämä hieman kiukutti enkeleitä, mutta yhä vielä ne jatkavat sitkeästi salakuunteluaan – kunnes ihminen syö mikrofonin.

Herkullinen korvasieni (Gyromitra esculenta) sisältää erittäin tappavaa solumyrkkyä, joka onneksi on vesiliukoinen. Ryöppäämällä eli keittämällä sientä riittävän kauan myrkky saadaan lähes 100-prosenttisesti pois. Usein toistuvaa korvasienen syömistä ei kuitenkaan suositella.

Pohjoismainen sienityöryhmä kaavailee parhaillaan korvasienille myyntikieltoa. Niitä ei tällöin saisi ravintoloistakaan. Yksityiskäyttöön sieniä saisi poimia ja valmistaa kotikeittiössä. Myös kuivatut sienet kannattaa ryöpätä.

Korvasientä tavataan koko Suomessa, erityisesti hiekkaisilla kankailla, ja varsinkin hakkuuaukeilla, joilla maanpinta on rikkoutunut.

Vanha sanonta tietää, että korvasientä kannattaa etsiä, kun käki alkaa keväällä kukkua. Syksyisin tavattava piispanhiippa voi erehdyttävästi muistuttaa korvasientä.

Myrkyllinen korvasieni on ristiriitainen luonnon anti, mutta monen mielestä aivan taivaallinen herkku.

Juttu on julkaistu aikaisemmin Kotimaa-lehdessä.

Edellinen artikkeliKorppi – musta lentotaituri
Seuraava artikkeliKoskikara – reipas uimari