Kommentti: Usko syntiin pitää maailmaa kasassa super­suositussa etelä­korealaisessa kauhu­sarjassa

Executor

Maailmalla oli juuri ehditty kohista eteläkorealaisesta Squid Gamesta, josta tuli hetkessä maailman katsotuin Netflix-sarja, kun niin ikään eteläkorealainen Hellbound ylsi vielä korkeampiin katsojalukuihin vain yhdessä päivässä. Hellbound oli heti ilmestyttyään marraskuun lopussa katsotuin Netflix-sarja 80 maassa. Miksi – varsinkin, kun sarjassa käsitellään lähes yksinomaan uskontoa?

Hellboundin on ohjannut Yeon Sang-ho oman nettisarjakuvansa pohjalta. Hellbound lasketaan lajityypiltään kauhusarjaksi. Se on väkivaltainen ja saanut K18-merkinnän.

Kaikkien niiden, joiden mielestä kirkon pitäisi Suomessa puhua enemmän synnistä, tulisi katsoa Hellbound. Synti-käsitteellä mässäily ja helvetillä pelottelu on yhä tietyntyyppisen herätyskristillisyyden vaiva.

***

Hellboundissa yksittäiset ihmiset kohtaavat enkelinäyn. Enkeli – varsin pelottava kekälesilmäinen kasvo – ilmoittaa ihmiselle tarkalleen, milloin tämä kuolee ja että tämä joutuu saman tien helvettiin.

Uusi Totuus -kirkko julistaa, että kyse on jumalallisesta väliintulosta, demonstraatiosta, jolla Jumala haluaa näyttää ihmisille, mitä synnistä seuraa.

Demonstraatioon kuuluu väkivaltainen näytös, jossa kolme gorillahahmoista demonia tulee pahoinpitelemään ihmispolon. Lopuksi ne polttavat tämän karrelle.

Suorien tv-lähetysten ja nettivideoiden ansiosta tietoisuus äkillisistä helvettikutsuista leviää ja kirkko kasvaa.

Juonipaljastus: Selitys synneistä pahan äkillisen kuoleman syynä onkin kirkon keksimä. Oudot ilmestykset ovat satunnaisia ja kuuluvat elämään, kuten sairaudet ja kuolemantapaukset. Niille piti keksiä jokin looginen uskonnollinen selitys, sillä muuten tietoisuus elämän sattumanvarisuudesta voisi johtaa ihmiskunnan kaaokseen ja maailman tuhoutumiseen. Synti pitää maailmaa kasassa.

Kun Uusi Totuus -kirkon lempeä perustaja kuolee, tilalle tulee uusi vähemmän lempeä johtaja. Kirkko kehottaa ihmisiä tunnustaman syntinsä ja olemaan uskollisia Jumalalle. Kirkko ei opeta perisyntiä eikä pelastusta, vain tiukkaa moralismia, joka johtaa kontrolliyhteiskuntaan.

***

Hellboundin taustalla voi nähdä Etelä-Korean varsin moni-ilmeisen uskonnollisen tilanteen. Suurin uskonnollinen ryhmä, noin 20 prosenttia, ovat protestanttiset kristityt. Katolilaisia on noin kahdeksan prosenttia. Buddhalaisten osuus on noin 16 prosenttia.

Suurin osa 50-miljoonaisesta kansasta ei kuitenkaan identifioidu oikein mihinkään uskontoon. Maan alkuperäinen uskonto on shamanismi – Hellboundissa esiintyy moderni nettivihaa lietsova, ihmisten synneillä hekumoiva hahmo, eräänlainen Youtube-ajan shamaani.

Etelä-Korean herätyskristillisyys tunnetaan paitsi innokkaasta lähetystyöstä, myös megakirkoistaan. Niistä suurin on helluntailainen Yoido Full Gospel Church, jonka jäsenmäärä lasketaan sadoissatuhansissa. Kirkon perustaja David Yonggi Cho kuoli syyskuussa 85-vuotiaana.

Hellboundin Uusi Totuus -kirkon edustajat väittelevät synnistä ja joku ehdottaa, että pitäisi hyväksyä perisynti. ”Sittenhän me olisimme kuin protestantit”, vastaa toinen.

Väittely liittyy siihen, että pitäisi keksiä uskottava selitys sille, miksi vastasyntynyt on saanut ilmoituksen, että joutuu kolmen päivän päästä helvettiin.

Juonipaljastus: Edellä mainittu lapsi on loppukuvissa osa pyhää perhettä ja eräänlainen tuhkasta nouseva Jeesus, joka palauttaa maailman ihmisille ja vapauttaa heidät tuonpuoleisuuden kuvitellusta kahleesta. Totuus kuullaan taksikuskin suuta.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Kommentti: Usko syntiin pitää maailmaa kasassa supersuositussa eteläkorealaisessa kauhusarjassa

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliYhteys-liikkeen uusi puheen­johtaja Susanna Lönnqvist erosi kirkosta ja palasi takaisin huomattuaan kirkon muuttuneen
Seuraava artikkeliKolumni: Oman uskon riittämättömyyden kokemus voi johtaa ahdistukseen ja itsensä soimaamiseen

Ei näytettäviä viestejä