Yksi tunnetuimista kristillisistä rukouksista on nimeltään Tyyneysrukous. Se tiedetään myös AA-rukouksena, sillä sitä on käytetty Anonyymeissä Alkoholisteissa vuosikymmeniä. Rukous on pantu monen tunnetun teologin nimiin mutta lienee peräisin yhdysvaltalaiselta teologilta Reinhold Niebuhrilta (1892–1971):
Jumala suokoon minulle tyyneyttä hyväksyä ne asiat, joita en voi muuttaa, rohkeutta muuttaa niitä asioita, joita voin, ja viisautta erottaa nämä toisistaan.
Rukous sopii jokaiselle politiikasta innostuneelle viime sunnuntaina käytyjen eduskuntavaalien jälkeen. Äänet on annettu, ja tuloksen kanssa on elettävä seuraavat neljä vuotta – ellei tule ennenaikaisia vaaleja.
Vaalien välillä voi toki tehdä hyväksi kokemaansa poliittista työtä ja vaikuttamista. Ehkä työ kantaa hedelmää, ja aikanaan vaaliuurnaan putoilee äänestyslippuja, joissa on mieluisia numeroita.
***
Tiukka. Tasainen. Yllätyksellinen. Nämä sanat kuvaavat viime sunnuntain vaaleja.
Tiukat. Vaikeat. Hankalat. Nämä sanat kuvaavat ennakkoarvioiden mukaan tulevia hallitusneuvotteluja.
Suomi astui vaalien myötä uuteen aikaan, jossa kärkipuolueiden erot ovat pieniä ja mahtuisivat gallupien virhemarginaaleihin. Perussuomalaiset ovat ilmestyneet suomalaiseen poliittiseen maisemaan ilmeisesti pysyvästi – olkoonkin, että politiikassa mikään ei ole varsinaisesti pysyvää.
Ensimmäinen vastuunkantokin on nähty, kun Juha Sipilä ilmoitti luopuvansa Keskustan puheenjohtajuudesta murhaavan vaalituloksen jälkeen. Uusi puheenjohtaja valitaan ylimääräisessä puoluekokouksessa 7.9.
***
Vaalien jälkeisiin tunnelmiin sopii myös psalmi 131, joka on otsikoitu Osaansa tyytyvän rukoukseksi:
Herra, sydämeni ei ole korskea / eivätkä silmäni ylpeät. / Minä en ole tavoitellut suuria, / en pyrkinyt liian korkealle. / Ei, olen löytänyt rauhan, / mieleni on tyyni. / Niin kuin kylläinen lapsi lepää äitinsä sylissä, / niin on minun mieleni levollinen.
Kuva: Olli Seppälä
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.