Kolumni: Alkoholismiin liittyy edelleen voimakas stigma

PIKKUJOULUKAUSI lähestyy ja ihmiset iloitsevat toistensa seurassa. Yhdessä juhliminen on luonnollinen tapa purkaa paineita ja kiittää työvuodesta. Alkoholin kohtuu- ja riskikäytön rajat ovat häilyviä, ja etenkin loppuvuodesta ne paukkuvat monella.

Suomessa on tutkimusten mukaan noin puoli miljoonaa alkoholistiksi luokiteltavaa henkilöä. Heistä suurin osa toimintakykyisiä, eli he käyvät töissä ja hoitavat arkea kuten kaikki muutkin. Suurella todennäköisyydellä osa vastaanotolla kohtaamistani ihmisistä kärsii alkoholismista.

SUOMALAISEN alkoholipolitiikan keskeisiä toimia ovat muun muassa alkoholin myynnin monopolisointi, alkoholiveron korottaminen sekä alkoholin myyntiaikojen rajoittaminen. Lakiin kirjattua ehkäisevää päihdetyötä tehdään kunnissa osana sosiaali- ja terveyspalveluita ja kolmannen sektorin toimintaa.

Täydellinen yhteiskunta pystyisi tarjoamaan matalan kynnyksen hoitopaikan kaikille, ja päihdesairaus osattaisiin tunnistaa myös niiden kohdalla, jotka eivät ole vakituisesti kiinnittyneet vaikkapa työelämään. Valitettavasti oma arvaukseni on, että jos kaikki suurkuluttajat, joista osa on jo vakavasti päihdesairaita, hakeutuisivat tänään hoitoon, apua ei riittäisi kaikille.

VOISIKO DIAKONIATYÖ tehdä jotain ennaltaehkäisyn hyväksi? Diakoniatyössä katsomme ihmiselämän kaikkia nurkkia silmästä silmään ja näemme päihdesairauksien ja erityisesti alkoholismin vaikutuksia päivittäin. Valitettavan usein näemme kuitenkin vain sen, mitä on janan loppupäässä.

Diakoniatyön monipuolinen sosiaali- ja terveysalan osaaminen tuo pöytään arvokkaan lisän laajan yhteiskunnallisen tilannekuvan muodostamiseksi päihdehoidon tarpeen suhteen. Kuuntelemisen lisäksi osaamme myös etsiä selviytymiskeinoja ja voimavaroja, ohjata oikeiden palveluiden äärelle, tehdä yhteistyötä verkostoissa ja sitouttaa ihmisiä pitkäaikaiseen työskentelyyn.

ALKOHOLISMIIN liittyy edelleen voimakas stigma ja siitä puhuminen on vaikeaa. Kristillistä lähimmäisyyttä parhaimmillaan on myös vaikeista asioista keskusteleminen. Joskus herkät tuntosarvemme saattavat poimia vastaanotolla signaalin jostain, mitä ihminen ei edes itse tunnista.

Diakonian vastaanotto voi olla turvallinen paikka alkoholismista puhumiselle ja siihen puuttumisille erityisesti niiden ihmisten kohdalla, joilla ei ole motivaatiota tai mahdollisuutta hakeutua hoitoon.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran. Antoisia lukuhetkiä!

Edellinen artikkeliEssee: Voiko vihapuheen olemassaolosta syyttää uskontoja vai pitäisikö pitää silmällä niitä toimijoita, jotka tietoisesti yrittävät hyötyä vastakkainasettelun kärjistämisestä?
Seuraava artikkeliPiispoilta ja kirkkohallituksen työntekijöiltä kirkolliskokouspalkkiot pois, vaaleilla valittujen edustajien palkkioita nostettiin