”Kirkot ovat nykyään hiljaa” – KMN:n työpajoissa syvennyttiin vähemmistöihin

Saamelaisten tie sovintoon, naisten rauhantyö ja etiopialaisten vähemmistöjen voimauttaminen olivat suomalaisten järjestämien työpajojen aiheita Kirkkojen maailmanneuvoston yleiskokouksessa Busanissa. Kymmenissä työpajoissa syvennyttiin erilaisiin teemoihin.

Täysistunnossa ja Kirkon ulkomaanavun järjestämässä työpajassa oli mukana liberialainen rauhanaktivisti ja Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2011 saanut Leymah Roberta Gbowee.

Leymah Gbowee ihmetteli kirkkoja, jotka nykyään joko etsivät yhteyttä valtaapitävien kanssa tai katsovat asioita sivusta.

”Aiemmin kirkot olivat aktiivisempia, mutta nykyään ollaan hiljaa esimerkiksi Syyrian tilanteesta”, hän sanoi.

Kirkon ulkomaanavun työpajassa somalialainen naisaktivisti Halima Ibrahim muistutti, miten koulutus voi antaa naisille sitä itsetuntoa, mitä nämä tarvitsevat.

”Konfliktitilanteessa on tärkeää, että luomme painetta hallitukseen, joka antaa myös kansalaisyhteiskunnan kasvaa. Tavoitteena on vakaa hallitus, joka järjestää vaalit”, hän sanoi.

Saamelaiset odottavat myös asioiden korjaamista

Saamelaisten työpajassa Ruotsin saamelaisen kirkkoneuvoston edustaja Ylva Sarri, Norjan saamelaisen kirkkoneuvoston pääsihteeri Tore Johnsen ja saamelaistyön pastori Erva Niittyvuopio kertoivat saamelaisten historiasta, kolonialismista ja saamelaisen kulttuurin demonisoimisesta.

”Kristillinen traditio jättää sovintoprosessin usein vain anteeksipyyntöön. On tarpeen puhua totuudenmukaisesti menneestä ja nykyisistä epäoikeudenmukaisuuksista. Asioiden korjaamisen tulee olla osa prosessia”, Tore Johnsen sanoi.

Mekane Jesus -kirkko ja Suomen Lähetysseura (FELM) järjestivät työpajan pohtiakseen työmuotoja marginaalissa elävien ihmisten voimaannuttamiseksi ja tavoittamiseksi.

Suomen Lähetysseura tukee Mekane Yesus- kirkon seurakuntia kouluttamaan ihmisiä kohtaamaan heitä, jotka eivät ole arvostettuja etiopialaisessa kulttuurissa. Näitä ovat esimerkiksi paimentolaiset tai likaisina pidetyissä ammateissa työskentelevät kuten savenvalajat tai nahkurit. He kokevat muiden valta-aseman vahvana ja määrittelevät itsensä muiden kautta.

Edellinen artikkeliLehti: Kulkusia ei saa laulaa kirkossa
Seuraava artikkeliKirkot sitoutuivat ykseyden etsimiseen