Kirkossa kävijät lukevat mielellään nimiä kastepuusta

Vantaan Hämeenkylän kirkon kirkkosalista löytyy kaunis kastepuu, jonka nimi on Lammasten ovi. Sen suunnittelija tekstiilitaiteilija Annukka Mikkola kertoo, että halusi tehdä kastepuusta sellaisen, jota lapsen on helppo ymmärtää. Kastepuun koko on suhteessa lapsen kokoon, siinä on runko ja latvus kuten puussa ja paljon iloisia värejä.

– Halusin, että kastepuu on ilon, toivon, uskon ja rakkauden puu, Mikkola sanoo.

Puusta löytyy myös symboleja, kuten ovi taivasten valtakuntaan ja Jeesuksen vertaus öljypuusta. Siinä voi nähdä myös visuaalisia viittauksia esimerkiksi Mooseksen aikaan ja faaraoiden Egyptiin.

Värikäs puu on kolmiulotteinen ja se on pyörien ansiosta liikuteltava. Tekstiilin valmisti taidekutoja Tea Rahkamaa villasta ja pellavasta. Kastepuun runko on metallia ja metalliset nimilaatat ovat magneetteja. Siniset ja punaiset nimilaatat lisääntyvät vuoden loppua kohti, sillä jokainen sinä vuonna kastettu lapsi saa nimensä puuhun, jos vanhemmat niin haluavat.

Pastori Matti Hyry kertoo, että seurakunnassa kastetaan vuosittain 140–180 lasta. Omaiset saavat valita lapsen nimelle joko sinisen tai punaisen laatan. Nimi kirjoitetaan tussilla, ja se poistetaan vuoden vaihteessa.

– Kirkkosalissa vierailevat ihmiset käyvät usein lukemassa lasten nimiä samalla tavalla kuin hautausmaalla kävellessä usein luetaan hautakivien nimiä, Matti Hyry kertoo.

Puun valmistamisen yhteydessä tehtiin myös värikkäitä tyynyjä, joiden päällä lapset saavat istua perhekirkoissa tai kastetilaisuuksissa.

Kastepuusta on myös tehty hauskoja ilmaiseksi jaettavia kortteja, joiden taakse on painettu iltarukouksia.

Kuva: Leena Hietamies.

Edellinen artikkeli”Enemmän arkiliikuntaa, vähemmän istumista”
Seuraava artikkeliTuomiorovasti: Demokratia edellyttää erilaisuuden sietämistä ja dialogia