Kirkon uusi aluevaltaus yllätti tekijänsä

Kirkon nuorisotyön maanantaina avaama, nuorten suosiman ask.fm -palvelun tili täyttyi kysymyksistä heti ensimmäisenä päivänä. Nuorisotyöntekijöiden ask.fm/kysykirkolta -tili on valtakunnallinen ja aktiivisesti toimiva 14–20 -vuotiaille suunnattu kirkon palvelu.

– Tämä lähti todella aktiivisesti liikkeelle – jo maanantain saldo oli yli sata kysymystä ja 72 seuraajaa. Ehkä tämän voisi tulkita niin, että tarvetta ja kysyntää tälle on ollut, ask.fm -päivystäjiä koordinoiva verkkotyöntekijä Juho Niemelä pohtii.

Ask.fm -palvelun yli 130 miljoonasta käyttäjästä suurin osa on nuoria. Käyttäjät voivat lähettää toisilleen kysymyksiä, joiden vastaanottaja valitsee, mihin kysymyksiin hän vastaa ja mitkä kysymykset tulevat vastauksineen näkyviin hänen omaan profiiliinsa.

– Pääkohderyhmämme on kirkosta rippikoulun jälkeen erilleen joutuneet nuoret. Juuri heillä, jotka eivät uskalla mennä mukaan seurakunnan toimintaan, voi olla suurempi tarve saada vastauksia kysymyksiinsä kuin valmiiksi seurakunta-aktiiveilla, Juho Niemelä kertoo.

– Ask.fm on jo pitkään ollut juuri tämän ikäryhmän suosiossa siksi, että siellä voi kysyä mitä vain taivaan ja maan väliltä anonyymisti. Kynnystä voi madaltaa myös se, että tässä palvelussa voi kysyä muiltakin kuin oman seurakunnan työntekijältä.

Niemelä iloitsee paitsi ask.fm -päivystyksen rivakasta liikkeelle lähdöstä myös kysynnästä, joka on alkanut kasvaa.

– Nuoret ovat jo läsnä ask.fm:ssä, joten tieto tästä leviää nopeasti ja reaaliaikaisesti some-kanavia pitkin, eikä muuta markkinointia juuri tarvita. Seurakuntien viestintäihmisiä informoimme, että he pitäisivät esillä linkkiä sivulle. Toinen kohderyhmämme ovat nuorisotyöntekijät, jotta he osaavat omille nuorilleen vihjata tästä mahdollisuudesta.

Päivystys jatkuu joka viikko lähes päivittäin ja piirissä on tällä hetkellä mukana 12 kirkon nuorisotyönohjaajaa ympäri Suomen.

– Tämä on yhtä arvokasta nuorisotyötä kuin livenäkin tehtävä, emmekä halua ajatella tätä pelkkänä syöttinä mukaan aktiivitoimintaan. Se, että olemme läsnä verkossa ja vastaamme nopeallakin aikataululla kysymyksiin on jo sinällään itseisarvo, Niemelä toteaa.

Edellinen artikkeliKolehtipäätteestä vaivaisukon vastine?
Seuraava artikkeliHelsingin hiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä