Kirkon Ulkomaanapu vaatii EU:n maatalouspolitiikalta johdonmukaisuutta

Kirkon Ulkomaanapu ja eurooppalaisten kehitysjärjestöjen yhteistyöelin APRODEV:in näkemyksen mukaan  EU:n eri politiikan osat ovat ristiriitaisia keskenään. Kehityspolitiikan puolella  EU yrittää tukea kehittyviä valtioita, mutta kun EU parhaillaan uudistaa maatalouspolitiikkaansa, se ei ota huomioon kehittyvien valtioiden näkökulmaa.

–  Suuri kysymys EU:n maatalouspolitiikan uudistamisessa on kuinka kehittyvien maiden pienet viljelijät pystyvät elättämään perheensä ja yhteisönsä työllään, sanoo KUA:n vaikuttamistyön johtaja Aaro Rytkönen.

Pienviljelijöiden mahdollisuus elantoon tukee koko yhteisöä ja turvallisuus lisääntyy sen kautta. EU:n maatalouspolitiikka vaikuttaa kehittyvien maiden pienviljelijöihin esimerkiksi maataloustukien kautta.

– Ylijäämätomaatit Espanjasta voidaan viedä Liberiaan ja myydä paljon paikallisia viljelijöitä halvemmalla, koska niistä on saatu EU:n tuet, sanoo Aaro Rytkönen.

APRODEV ja Kirkon Ulkomaanapu vetoavat Suomen hallitukseen, jotta Suomi vaikuttaisi Euroopan unionissa do no harm -periaatteen sisällyttämiseksi EU:n maatalouspolitiikkaan kehitysmaiden ruokaturvan vahvistamiseksi.

– Tässä yhteydessä EU:n tulisi selkeästi ottaa vastuuta globaalista ruokaturvasta ja kehityspolitiikasta, sanoo Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Pauliina Parhiala.

Edellinen artikkeliReilu kauppa kasvussa
Seuraava artikkeliÄlä alistu! ei näkynyt eroluvuissa Espoossa