Kirkon Ulkomaanapu: Avun saaminen perille suurin haaste

it-afrikka420

Avustusten perille saaminen on suurin haaste Somalian pahenevassa nälänhädässä. Kirkon Ulkomaanapu on niitä harvoja järjestöjä, jotka ovat pystyneet toimittamaan apua myös kapinallisjärjestö Al-Shabaabin perinteisesti hallitsemalle Gedon alueelle. Vuosikymmenien pahimman kuivuuden uhrit ovat ulkopuolisen avun varassa ainakin seuraavat puoli vuotta.

– Itä-Afrikassa korjataan seuraava sato ensi maaliskuussa, jos  syksyn sateet tulevat. Siihen asti ihmiset ovat ulkopuolisen ruoka-avun varassa. Ja mikäli syksyn sateet eivät tule, menee yli vuosi, ennen kuin voidaan edes toivoa, että ruokaa saadaan omasta takaa, sanoo Kirkon ulkomaanavun Itä-Afrikan alue-edustaja Seppo Rantanen.

YKn arvion mukaan melkein 30 000 pikkulasta on jo kuollut nälkään viimeisen kolmen kuukauden aikana Somaliassa ja yli 3 miljoonaa ihmistä tarvitsee apua heti. Kaikkiaan itäisen Afrikan alueella on yli 12 miljoonaa avuntarvitsijaa.

Erityisesti Somaliassa avustusjärjestöt kamppailevat nyt avun saamiseksi perille vaikeissa olosuhteissa. Musertavan suuret nälkää näkevien määrät eivät saa auttajia lannistaa.

– Nyt ei ole muuta vaihtoehtoa kuin yrittää pelastaa niin monta ihmishenkeä kuin mahdollista. Jokainen säästetty ihmishenki on tärkeä, sanoo Rantanen.

Hän korostaa, että joka päivä kuitenkin jaetaan ruokaa, saippuaa, huopia ja muita tarvikkeita, joita kuivuutta paenneet ihmiset tarvitsevat.

Monta konfliktia yhtä aikaa

Somaliassa Kirkon Ulkomaanapu toimii kirkollisten järjestöjen ACT -verkoston kautta Gedon alueella ja pääkaupungissa Mogadishussa. Eteläistä Somaliaa hallitseva Al-Shabaab -järjestö on välillä estänyt avun perille menon, välillä taas päästänyt avustuksia hallitsemilleen alueille. Äskettäin järjestö vetäytyi Somalian pääkaupungista Mogadishusta, mutta se ei merkitse vielä sitä, että kaupungissa olisi rauhallista.

–  Kansainvälinen yhteisö tekee perinteisesti yhteistyötä virallisen keskushallinnon kanssa, mutta Somalian tapauksessa se on ollut tehotonta, koska väliaikaishallituksen valta on äärettömän pieni, toteaa rauhantyön asiantuntija Jussi Ojala Kirkon Ulkomaanavusta.

–  Al Shabaab on kyllä vastuussa siitä, ettei apua ole saatu perille sen hallitsemille alueille, sanoo Ojala.

– Mutta on väärin ajatella että Somaliassa olisi vain yksi iso konflikti, siellä on paljon erilaisia klaanien välisiä ristiriitoja monella tasolla. Ne kaikki vaikeuttavat Somalian tukemista.

Kirkon Ulkomaanapu on tähän mennessä avustanut kuivuusalueita 590 000 eurolla.  Suomen Lähetysseura puolestaan on auttanut kuivuuden uhreja Etiopiassa 140 000 eurolla.

Kuva ACT/Paul Jeffrey

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliMikkelin hiippakunta lakkautti rovastikunnan
Seuraava artikkeliKysely: Usein moskeijassa käyvät muslimit muita rauhallisempia Yhdysvalloissa

Ei näytettäviä viestejä