Naiset ovat kokeneet fyysistä väkivaltaa tai väkivallalla uhkailua viidesosassa parisuhteista. Väkivalta on silti harvoin syy hakeutua kirkon perheneuvojien vastaanotolle. Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasiat -yksikön johtajan Päivi Kähkösen mukaan fyysinen tai henkinen väkivalta ilmoitetaan syyksi tulla perheneuvontaan vain runsaassa neljässä prosentissa tapauksista. Liki kolmanneksessa tapauksista syyksi kerrotaan Kähkösen mukaan vuorovaikutusongelmat.
– Parisuhdeväkivalta saattaa kuitenkin nousta esille työskentelyn kuluessa. Tämä on osoitus siitä, että väkivalta parisuhteessa on edelleenkin tabu ja asia, jota ei haluta tuoda ensimmäisenä keskusteluun. Väkivaltaisuus suhteessa saattaa tulla esille työntekijän kysyessä esimerkiksi sitä, kuinka puolisot riitelevät tai ratkovat erimielisyyksiä. Perheneuvonnassa henkinen tai fyysinen väkivalta ei ole tabu, Kähkönen sanoo.
Ylivoimainen enemmistö parisuhdeväkivallasta kohdistuu edelleen naisiin, joita on uhreista noin 90 prosenttia. Kähkösen mukaan tapauksista kertomista saattaa vaikeuttaa myös pelko lastensuojelullisista toimenpiteistä.
– Väkivalta perheessä on aina riski lapsen kehitykselle. Perheneuvonnan keskeisenä tehtävänä on paitsi auttaa aikuisia myös erityisesti suojella lapsia. Käytäntö perheneuvonnassa on myös se, että mikäli väkivallan uhka on akuutti, tavataan puolisoita aluksi erikseen.
Eronneet ovat kokeneet väkivaltaa huomattavasti parisuhteessa olevia useammin. Lähes puolet avio- tai avoeron läpi käyneistä naisista on kokenut vähintäänkin uhkailuja entisen puolison tai kumppanin taholta.
Tänään vietetään YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista päivää. Teemana ovat turvakodit ja matalankynnyksen palvelut.
Lisätietoa parisuhdeväkivallasta Väestöliiton sivuilta.
Ilmoita asiavirheestä