Kirkolta omat teesit EU-vaaleihin

Kirkkohallitus on julkaissut EU-vaaliteesit. Teesit korostavat heikoimmista huolehtimista ja kaikkien ihmisten yhtäläistä arvoa. Teeseissä vaaditaan myös uskonnoille oikeutta näkyä ja toimia julkisessa tilassa, edistetään yksilöllistä ja yhteisöllistä uskonnonvapautta sekä nostetaan esiin ympäristön ja kestävän kehityksen näkökulma.

– Kirkon teesit nousevat ihmisen näkökulmasta ja kristillisistä arvoista, eivätkä ne ole puoluepoliittisia kannanottoja. Kirkon on tärkeä osallistua omista arvoistaan käsin yhteiskunnalliseen keskusteluun myös EU-vaalien alla. Julkaisemalla EU-vaaliteesit kirkko haluaa nostaa esiin näkökulmia, jotka ovat tulleet esille eurooppalaisten kirkkojen elämässä esimerkiksi kirkkojen diakonia- ja maahanmuuttajatyön kautta, sanoo Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo.

Teesit korostavat, että jokaisen eurooppalaisen, maahanmuuttajan, turvapaikanhakijan, pakolaisen ja EU:n alueella laittomasti oleskelevan ihmisarvoa sekä ihmis- ja perusoikeuksia on kunnioitettava.

Uskonnoille oikeus toimia julkisessa tilassa

Yksi teeseistä liittyy ajankohtaiseen keskusteluun uskonnonvapaudesta ja uskonnon oikeudesta näkyä julkisessa tilassa. Suomessa parhaillaan käytävä keskustelu Suvivirrestä ei ole irrallinen asia, vaan linkittyy eurooppalaiseen keskusteluun, kertoo Keskitalo.

– Euroopan parlamentissa säädettävät lait vaikuttavat monella tavoin myös kirkkojen elämään ja uskontoihin. Tämänkin vuoksi kirkon on tärkeä osallistua keskusteluun, Keskitalo toteaa kirkon tiedotuskeskuksen tekemässä uutisessa.

Virallisesti Euroopan unioni on sitoutumaton suhteessa uskontoihin, eikä esimerkiksi puutu kirkkojen asemaan. Kuitenkin EU sitoutuu Lissabonin sopimuksen mukaan avoimeen, läpinäkyvään ja säännölliseen vuoropuheluun kirkkojen ja uskontokuntien kanssa.

Viisi teesiä

Kirkkohallituksen vaaliteesit kiteytyvät seuraaviin otsikoihin:


Yhteisten arvojen Eurooppa


Ihmisten Eurooppa


Vastaanottava Eurooppa


Uskonnonvapauden Eurooppa


Luomakunnan ja kestävän kehityksen Eurooppa

Tutustu tarkemmin Kirkon EU-vaaliteeseihin (pdf)

EU-vaalit pidetään 25.5.

Kuvassa Europarlamentin istuntosali Brysselissä. Kuva: Olli Seppälä

Edellinen artikkeliViisi blogia tavoittelee palkintoa
Seuraava artikkeliHusein Muhammed Kotimaassa: ”Vähemmistöjen pitää saada tietoa enemmistön uskonnosta”