Kirkolliskokouksen tulevaisuusvaliokunta: Jännite erilaisten todellisuuksien välillä kasvaa, ja sen kanssa kirkon on opittava elämään

Kirkolliskokous 2023. Jatkuva käyttöoikeus. Kuva: Pasi Leino

Kirkolliskokouksen tulevaisuusvaliokunta on saanut valmiiksi mietinnön viimeisimmästä kirkon tulevaisuusselonteosta. Se tunnetaan nimellä Siunauksen signaalit – Suomen evankelis-luterilaisen kirkon tulevaisuusselonteko 2022.

Kirkolliskokous hyväksyi tulevaisuusvaliokunnan mietinnön kevätistunnossaan keskiviikkona. Se tarkoittaa myös sitä, että selonteko tulee toimimaan tulevan strategian pohjana.

Siunauksen signaalit on haastattelututkimus, jonka aineisto on kerätty yhteistyössä seurakuntien kanssa ympäri Suomea järjestetyissä ”signaalihuoneissa”. Niissä matalalla kynnyksellä osallistuneet kirkon jäsenet ja muut kiinnostuneet saivat keskustella tärkeinä pitämistään aiheista. Selonteko pohjautuu alun perin Sitran esittämään malliin heikoista signaaleista. Niitä pidetään ensioireina ja merkkeinä tulevien muutosten mahdollisuuksista.

SIUNAUSTEN SIGNAALIEN tulokset vahvistavat tulevaisuusvaliokunnan mielestä jo aiemmista dokumenteista ilmi käyvää tarvetta: kirkon on muuttava. Mutta miten sen on muututtava, se ei ole yksioikoista, sillä selonteosta ilmenee, että tulevaisuutta on lähes mahdotonta ennustaa.

Sen sijaan on mahdollista kuvitella lukuisia erilaisia tulevaisuuksia. Monet signaalit ovat keskenään ristiriitaisia. Valiokunta toteaakin mietinnössään, että tulevaisuus on ennen kaikkea kasvavaa jännitteisyyttä erilaisten todellisuuksien välillä, ja sen kanssa kirkon on opittava elämään.

”Tässä ajassa tarvitaan toisen puolesta tietämisen positiosta luopumista ja totuuden etsimistä yhdessä. Pitää antaa tilaa myös sanattomalle uskon kokemukselle”, mietinnössä todetaan.

VALIOKUNTA PITÄÄ tärkeänä, että tulevaisuusselonteossa esitettyä signaalihuoneiden toimintamallia hyödynnetään rohkeasti seurakunnissa, sillä ihmiset kaipaavat arvostavaa kuulemista ja kuulluksi tulemista.

Samalla tulevaisuusvaliokuntaa toteaa mietinnössään, että signaalien esiin nostamiseen liittyy tulevaisuusvaltaa siinä, keitä kuullaan. ”On rohkeutta antaa kaikenlaisten signaalien kuulua, myös sellaisten, jotka ovat epäsuhdassa kysyjän ja vastausten tulkitsijan omien esikäsitysten kanssa”, mietinnössä sanotaan.

Valiokunta muistuttaa myös, että selonteko ei ole pyrkinyt teologiseen työskentelyyn. Se näkee tässä mahdollisuuden tehdä uudenlaista teologiaa, joka ohjaa kirkkoa kohtaamaan moninaisuutta ja selonteon keskeisiä teemoja.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Edellinen artikkeli”Kiitos kun olen saanut elää kutsumustani todeksi” – kirkolliskokous kiitti eläköityvää piispa Seppo Häkkistä
Seuraava artikkeliKäärijän voitto saattaisi tuottaa pulman Kirkon juhlille 2024 – ”Loreenia en silti äänestä”, tapahtumakoordinaattori lupaa