Kirkkopäivillä Turussa kirkon ja yhteiskunnan tilanteeseen liittyvät päivänpolttavat keskusteluaiheet ja monipuolinen musiikkiohjelma kiinnostivat yleisöä. Kirkkopäivien ja ensimmäistä kertaa Kirkkopäivien yhteydessä järjestettyjen Lähetysjuhlien yhteenlaskettu tilaisuuskävijämäärä kipusi 50 000:een. Yksilökävijöitä oli noin 16 000.
– Erityisesti kirkon ja yhteiskunnan kärkivaikuttajien keskustelut Kirkkopäivillä ovat saaneet paljon kiitosta kävijöiltä. Mielestäni olemme onnistuneet tuomaan vahvasti esiin kirkon ääntä, näkökulmia ja ratkaisuehdotuksia yhteiskunnallisiin haasteisiin, Kirkkopalvelujen kehityspäällikkö Jari Kupiainen kertoo.
Erityisesti turvapaikanhakijoiden ja ilman oleskelulupaa Suomessa olevien ihmisten tilanne nousi yhdeksi Kirkkopäivien kärkiaiheeksi. Tilanteesta keskusteltiin monissa Kirkkopäiväohjelmissa viranomaisten, kirkon, kolmannen sektorin toimijoiden ja turvapaikanhakijoiden näkökulmista. Aihetta sivuttiin myös tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja emerituspiispa Eero Huovisen keskustelussa, jossa presidentti Niinistö toivoi lainsäädäntömme perusteella tehtyjen ratkaisujen kunnioittamista. Kirkon toiminnan hän toivoi olevan syvässä hädässä olevin ihmisten auttamista siinä hetkessä, ei pysyvästi.
Perjantaina uskontojen yhteinen rauhankävely antoi vahvan viestin eri uskontojen yhteisestä työstä rauhan edistäjänä Suomessa ja maailmalla. Kävelylle osallistui noin 600 ihmistä, mukana myös pääministeri Juha Sipilä. Rauhankävelyn jälkeen Turun tuomiokirkossa keskustelleet presidentti Tarja Halonen ja arkkipiispa Kari Mäkinen vetivät paikalle lähes täyden kirkollisen kuulijoita.
Tuomiorovasti Heimo Rinne Turusta kuvaa Kirkkopäivien onnistuneen erinomaisesti.
− Ohjelmat innostivat paljon eri-ikäisiä ihmisiä liikkeelle ja yhteistyö eri järjestäjätahojen välillä sujui hyvin.
Kuva: Olli Seppälä. Uskontojen rauhankävelyn päätteeksi lapsikuoro päästi ilmaan sata sinistä ja valkoista ilmapalloa.
Ilmoita asiavirheestä