Kuinka lähellä eutanasiaa vanhusten koronahoito on Ruotsissa ollut, Ruotsin kristillisen neuvoston edustajat kysyvät kirjoituksessaan
Dagens Nyheter -lehdessä.
Yksi keskiviikkona julkaistun kirjoituksen allekirjoittajista on Ruotsin kirkon arkkipiispa Antje Jackelén.
Kirkkojen edustajat viittaavat Dagens Nyheterissä aiemmin julkaistuun juttuun, jonka mukaan koronavirustautia sairastaneita vanhuksia on jätetty hoitamatta, vaikka potilaspaikat eivät ole olleet täynnä. Kirjoittajat toteavat, ettei tiedossa ole, onko kyse yksittäistapauksista vai onko esiin tullut vasta jäävuoren huippu.
Kirjoituksessa kysytään, onko Ruotsissa oletettu, että kaikki hoivan piirissä asuvat ovat elämänsä loppumetreillä riippumatta siitä, onko vaihe kestänyt jo vuosia.
Koronavirukseen on Ruotsissa kuollut yli viisituhatta ihmistä, suurin osa heistä vanhuksia.
Ruotsin valtio on nimittämässä toimikuntaa arvioimaan yhteiskunnan selviämistä pandemian aikana. Kirkkojen mukaan arvioinnin perustan on oltava se, kuinka ihmisarvon kunnioittaminen on toteutunut. Kristillisen neuvoston mukaan toimikuntaan täytyy kuulua uskonnollisten yhdyskuntien edustajia.
Kirjoittajat tuovat esiin myös sairaalasielunhoitajien kokemuksen siitä, että hoitohenkilökunta kaipaa yhä enemmän keskusteluapua. Kuolemaa on jouduttu kohtaamaan olosuhteissa, joissa omaiset eivät ole voineet olla paikalla hyvästelemässä kuolevaa läheistään.
Ruotsin kristillinen neuvosto sanoo, että se, miten yhteiskunta kohtelee haavoittuvimpia jäseniään, vaikuttaa kaikkien turvallisuudentunteeseen ja luottamukseen. Se on demokraattisen yhteiskunnan kivijalka, kirjoituksessa todetaan.
”Juuri siksi Ruotsin täytyy mennä syvälle itsetutkistelun tiellä.”
Ruotsin kristillisessä neuvostossa on 26 jäsenkirkkoa. Antje Jackelénin lisäksi kirjoituksen allekirjoittivat neuvoston edustajina Daniel Alm helluntai- ja vapaaseurakuntien verkostosta, Tukholman katolisen hiippakunnan piispa Anders Arborelius, arkkipiispa Benjamin Dioscoros Atas syyrialaisortodoksisesta kirkosta ja Ruotsin kristillisen neuvoston pääsihteeri Karin Wiborn.
Kuva: Jukka Granström
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.