Kirkkoherra saattaa saada ”kirkollisveromätkyt”

MarjanenJJaana Marjanen voi joutua maksamaan takaisin maksamattomia kirkollisverojaan. Kaikki johtuu inhimillisestä erehdyksestä.

Marjanen huomasi kauhukseen joulun jälkeen, että hänen verokortissaan oli rasti kohdassa ”ei kirkollisverovelvollinen 1.1.2013”. Hän kertoi asiasta Facebookissa.

– Kyllähän minä kauhistuin, että hyvänen aika, että miten tämä on mahdollista, Marjanen kertaa.

Hän alkoi ottaa selvää, mistä asia johtuu. Paikallinen
Savon Sanomatkin
selvitti asiaa uutiseensa. Kuopion seurakuntayhtymän vt. rekisterijohtaja Mika Pulkkinen tarkisti seurakunnan jäsenrekisterin, jossa Marjasen jäsennystiedot olivat oikein. Ne olivat oikein myös väestötietojärjestelmässä.

–  Virheen täytyy olla tiedonsiirtojärjestelmässä tai verottajan järjestelmässä. Verohallintoon ei seurakuntayhtymällä ole suoraa yhteyttä, vaan yhteys on ainoastaan väestötietojärjestelmään, Pulkkinen kertoi Savon Sanomille.

Kyse saattaa siis olla siitä, että jostain syystä Marjasen tiedot eivät ole edenneet maistraatista verottajalle.

Verohallinnosta arveltiin Savon Sanomille, että kyseessä on inhimillinen tai tietotekninen virhe.

Erheen uhri kirkkoherra Marjanen kertoo tiistaina Kotimaa24:lle, että asiasta tehdään viranomaisselvitys. Nyt setvitään muun muassa, kuinka kauan Marjanen ei ole tietämättään maksanut kirkollisveroa. Kirkkoherra arvelee, että jäljet saattavat johtaa jopa kymmenen vuoden taakse, kun hän aloitti kirkkoherrana. Tuolloin hänestä tuli Puijon seurakunnan jäsen, vaikka hän asuu yhä Tuomiokirkkoseurakunnan alueella.

Marjanen on tyytyväinen, että virhe on nyt havaittu.

– Maksan kiltisti sen, mikä minulta pyydetään. Totta kai minulla on velvollisuus hoitaa tämä riippumatta siitä, kenen virhe asia on, hän sanoo.


Olisiko takaisinperintä mahdollinen?

Jos kirkkoherra Jaana Marjanen joutuisi maksamaan kirkollisveroa takaisin, todennäköisesti takaisinperintä koskisi kahta vuotta. Kotimaa24 hankki asiasta arvioita Verohallinnon edustajilta.

Laissa verotusmenettelystä katsotaan, että verovirasto voi kahden vuoden ajan oikaista verotuksessa olevan virheen, jos virhe on viranomaisen laskuvirhe, kirjoitusvirhe tai muu vastaava erehdys tai jos verotus on perustunut sivulliselta saatuihin virheellisiin tietoihin.

Viiden vuoden takaisinperintä, jonka verottaja myös tuntee, vaatisi puolestaan sitä, että verovelvollinen olisi itse laiminlyönyt sen asian ilmoittamisvelvollisuuden, jota virhe koskee.

Marjanen on havainnut joulukuussa verotuksessa olleen virheen ja ollut välittömästi yhteydessä verottajaan.

Edellinen artikkeli”Ainoa mikä kirkossa kasvaa on tuhkausprosentti”
Seuraava artikkeliArkkipiispa Mäkinen tapaa paavi Benedictus XVI:n Roomassa