Eilen keskiviikkona alkaneet Lahden MM-kisat keräävät kaupunkiin runsaasti hiihtourheilun ystäviä. Kisajärjestäjien tavoitteena on myydä 250 000 lippua. Myös seurakunta on aktiivisesti menossa mukana.
– Torilla tulee olemaan kisojen aikana tuhansia ihmisiä ja olemme torin läheisyydessä tavoitettavissa aamusta iltaan, kertoo Keski-Lahden seurakunnan kirkkoherra Miika Hämäläinen.
– Uskomme, että meillä on kisojen aikana runsaasti hyviä kohtaamisia niin kotimaisten kuin ulkomaisten kisavieraiden kanssa. Olemme luonnollisesti myös lahtelaisten käytettävissä.
Varsinaiset kisatapahtumat ovat Salpausselän tutuissa maisemissa. Lahden keskustassa sijaitsevalla torilla järjestetään iltaisin palkintojenjakotilaisuudet, kisojen avajaisseremonia sekä muuta ohjelmaa.
– Haluamme tarjota ihmisille mahdollisuuden tulla hiljentymään ja juttelemaan, jos he haluavat vastapainoa vilkkaalle kisatapahtumalle. Haluamme ylipäätään tarjota niin sielun kuin ruumiin ravintoa, Hämäläinen sanoo.
Kisahartauksia ja esirukouspäivystystä
Kisatorin kupeessa sijaitseva Ristinkirkko on avoinna kisojen ajan päivittäin aamukymmenestä iltakymmeneen.
– Useimpina kisapäivinä pidetään noin puolen tunnin mittainen kisahartaus heti palkintojen jaon jälkeen sekä muina päivinä kisamessu tai kisakirkko. Ristinkirkkoon on mahdollisuus tutustua koulutettujen oppaiden johdolla. Toisella kisaviikolla kirkossa on myös esirukouspäivystäjiä.
Illan hämärryttyä kirkossa voi hiljentyä heijastettavien kuvien, raamatunkohtien ja rukousten äärellä. Lisäksi kirkon portaille sijoitetaan kolme valoruukkua eri korkeuksille, jolloin kisatorilla oleville avautuu palkintokorokemainen näkymä.
Ristinkirkossa on mahdollisuus perehtyä Lahden kristillisen taideseuran Rakas Suomi luonnollisesti -taidenäyttelyyn sekä Luterilaisen kirkon historiaan reformaatiosta kertovan näyttelyn kautta. Ristinkirkko on myös yksi Lahden digitaalisen suunnistuksen eli Lahti Racen kohteista.
Kisamakkaraa ja ohjelmaa seurakuntayhtymän kahvilassa
Lahden seurakuntayhtymän Marian Kammarin kahvila toimii kisojen ajan My Lovely Cafe Maria -nimellä. Päivittäin auki olevassa kisakahvilassa on tarjolla kahvia ja pientä purtavaa sekä mahdollisuus seurata kisoja Ylen kanavilta. Kahvilan edustalla on kisamakkaroiden myyntipiste.
– Kisatunnelman mukaisesti somistetussa kahvilassa järjestetään pienimuotoista ohjelmaa, Miika Hämäläinen kertoo.
Hengellistä sanomaa on nähtävillä myös kisatorin vieressä sijaitsevan kiinteistön katonrajassa. Sinne ripustetun ison lakanan God´s work Our hands -teksti muistuttaa seurakunnasta ja erityisesti talossa toimivasta diakoniatyön keskuksesta.
Kisatapahtumat ovat esillä myös Lahden seurakuntayhtymän netti-, Facebook-, ja Instagram-sivuilla.
Seurakuntien kisapanos: kuusi työntekijää ja runsasta verkostoitumista
Seurakunnallista kisatoimintaa on ollut suunnittelemassa kuusi viranhaltijaa Lahden seurakuntayhtymästä ja sen eri seurakunnista. Työryhmä on verkostoitunut kisaorganisaation, Kisakaupunki-oheistoiminnan, Ylen ja eri maiden kisapappien kanssa.
Työryhmä on laatinut seurakunnallisen ohjelmarungon, rekrytoinut ja kouluttanut vapaaehtoiset oppaat Ristinkirkkoon, ollut mukana Kisakahvilan suunnittelussa sekä osallistunut Helsingissä pidetyille Matkamessuille.
Kisahartauksia ja -kirkkotilaisuuksia ovat toteuttamassa vuorollaan Lahdesta seurakuntayhtymä, sen eri seurakunnat, Tuomasyhteisö, ortodoksiseurakunta, yhteiskristillinen toimikunta sekä Norjan Merimieskirkko.
– Erillistä projektityöntekijää meillä ei kisoja varten ole, mutta olemme satsanneet tähän muuten 15 000 euroa. Kuluja tulee esimerkiksi viestinnästä ja erilaisista materiaalihankinnoista, kirkkoherra Hämäläinen kertoo.
Seurakuntayhtymä osallistuu myös majoitukseen. Siikaniemen kurssikeskus on yksi kisavieraille majoitusta tarjoavista paikoista.
Luvassa iloisia kirkkoesittelyjä
Lahtelainen Ulla Thil toimii kisojen aikana Ristinkirkossa vapaaehtoisena oppaana. Hän laulaa myös MM-kisojen avajaisissa esiintyvässä ja MM-kisoja varten kappaleita levyttäneessä suurkuorossa.
– Tunnen Ristinkirkon hyvin entuudestaan. Työurallani olin pankki- ja vakuutusalalla paljon tekemisissä ihmisten kanssa. Tältä pohjalta oppaaksi ryhtyminen oli helppo valinta. Olen muutenkin ollut monenlaisissa vastuutehtävissä esimerkiksi Ristinkirkon kuorossa. Voisi sanoa, että olen tällainen talkooihminen.
Oppaita on ohjeistettu kertomaan Ristinkirkkoon tuleville iloisesti kirkosta.
– Tämä on minulle luontevaa, koska olen luonteeltani iloinen, Thil sanoo.
Pitkään Lahdessa asunut Thil on nähnyt kaupungissa jo vuosina 1978, 1989 ja 2001 pidetyt hiihdon MM-kisat. Jokavuotisiin Salpausselän kisoihin verrattuna MM-kisat kestävät pitempään ja jo ennakkojärjestelyt ovat paljon massiivisemmat.
– Kotiimme on tavannut tulla varsinkin MM-vuosina kauempaa sukulaisia, joiden kanssa olemme menneet katsomaan kisoja yhdessä. MM-kisojen aikana kaupungissa on ihana tunnelma. Ihmiset kokoontuvat yhteen ja kaikilla on hyvä mieli.
Kuvat: Lahden seurakunnat. Kisapapit valmiina palvelukseen! Kuvankäsittely: Emilia Karhu
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.
***
Ilmoita asiavirheestä