Kirkko kuulolla -palstalla kura lentää ja älykkäät keskustelut haastavat

Kirkko kuulollaKirkko kuulolla -palsta on tällä hetkellä yksi Suomi24:n aktiivisimmista keskusteluareenoista. Palstan päivittäinen viestimäärä vaihtelee 450-800 välillä.

Palstalla kuka vain voi nimimerkillä esittää ajatuksiaan, mielipiteitään ja kysymyksiään liittyen kirkkoon, uskoon ja etiikkaan. Palstan olemassaolo on monesti kyseenalaistettu sen kirjoitusten rajun tyylin takia. On kyselty, miten kirkko voi olla mukana paikassa, jossa keskustelu on kuin villissä lännessä.

– Mutta eikö kirkon pidä olla juuri siellä, oikean elämän keskellä? Siellä missä ihmiset ovat aidoimmillaan ja rehellisimmillään? Kirkko ei voi laittaa päätään pensaaseen, vaan sen on uskallettava olla verkkokeskusteluissa mukana ilman, että se voi itse kontrolloida keskustelujen sisältöjä ja tyylejä, painottaa palstaa koordinoiva Sanna Husso.

– Kirkko kuulolla on käytännössä ainoa paikka, missä kirkon työntekijöillä on aktiivinen keskusteluyhteys kriitikoihin. Mielestäni kirkossa kannattaa kuunnella tätä kritiikkiä hyvin tarkasti, sanoo koordinaattori Vilppu Huomo.

KupiainenAnttiei KIRKKOPALVELUTAntti Kupiainen (kuvassa).

Eniten palstalla puhuttavat kirkollisverojen käyttö, kaikki hautaukseen liittyvä, kasteasiat ja Helsingin Kampin kappeli. Myös keskustelut homoseksuaalisuudesta ja naispappeudesta nousevat esiin tasaisin välein. Viestien kuuntelijoina, vastaajina ja palstan keskustelijoina työskentelee vuorotellen kolmisenkymmentä kirkon työntekijää.

– On tärkeää, että keskustelijoilla on kosketus seurakunnan perustyöhön. Se auttaa myös jaksamisessa. Kun palstalla kura lentää, on ihanaa mennä välillä kastekotiin ja tuntea olevansa tervetullut, muotoilee koordinaattori Aija Pöyri hymyssä suin.

– Palstan kautta saa tietoa kirkon opista ja toiminnasta. Esimerkiksi kirkon kantaa erilaisiin eettisiin kysymyksiin kysellään koko ajan. On tärkeää, että eri tavoin ajattelevat ihmiset saavat äänensä kuuluviin, summaa koordinaattori Merja Lampila.

Palstalla on tehty kaksi käyttäjätutkimusta, joista jälkimmäinen kesällä 2012. Kyselyyn vastasi 447 henkilöä. Palvelun aktiivisista käyttäjistä lähes viidennes ilmoittaa olevansa ateisteja. Luterilaiseen kirkkoon palstailijoista kuuluu 57 prosenttia.

Palstalla kävijöistä valtaosa ilmoitti vain lukevansa keskusteluja. Vastaajat haluaisivat eniten keskustella kirkon työntekijöiden kanssa eettisistä ja moraalisista kysymyksistä sekä Raamatusta ja sen tulkinnasta. Nämä teemat kiinnostavat etenkin palstan vakiokävijöitä. Palstalla ensi kertaa vierailleet kyselyyn vastaajat halusivat sen sijaan keskustella myös ihmissuhteista, yksinäisyydestä ja syrjäytymisestä sekä surusta ja kuolemasta.

Edellinen artikkeliEnglannissa kysytään kehottaako seksilinjaus epärehellisyyteen
Seuraava artikkeliHautapaikkamaksut muuttuvat yhtenäisemmiksi vuoden alusta