Kaksi kirkon sisällä toimivaa herätysliikettä on julkaissut tänä kesänä perhettä käsittelevän kirjan. Vanhoillislestadiolaisen Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen (SRK) julkaisema kirja keskittyy äitiyteen, ja viidesläisen Uuden Tien julkaisema teos esittää näkemyksiä avioliitosta.
Äiti! -kirjan ovat toimittaneet rovaniemeläinen teologipariskunta Sirkku ja Lauri Kinnunen. Teoksen voi nähdä liikkeen sisältä nousevana vastapuheenvuorona aiheeseen, jota on viime vuosina käsitelty sekä tieto- että kaunokirjallisuudessa.
Avioliitto-kirjan teema nousee avioliittolakia koskevasta huolesta. Kirjan kirjoittaneiden kansanedustaja Päivi ja rehtori Niilo Räsäsen mukaan nyt toteutetaan ihmiskoetta, jossa tavoitteena on ”murtaa kahden eri sukupuolen sukupuolijärjestelmä”.
Räsästen mukaan Raamattu on selkeä kirja, ja sen lisäksi selkeää on, että maailmaan syntyy vain tyttöjä ja poikia. Tämä on outo väite akateemisen koulutuksen saaneilta ihmisiltä. Eivätkö kirjoittajat tiedä, että osa ihmisistä syntyy vailla selvää sukupuolta ja osa ihmisistä syntyy kokemuksensa mukaan väärään sukupuoleen? Kristityillä ihmisillä soisi olevan tietoa sekä ymmärrystä myös näihin todellisuuksiin ja niiden tuomiin vaikeuksiin.
Homoseksuaalisuus on yksi kirjan keskeinen teema. Räsästen mukaan on ”julmaa ja rakkaudetonta, jos homoseksuaalisuuden harjoittamista ei sanota synniksi.” Kristitystä lukijasta juuri tämä väite kuulostaa julmalta ja rakkaudettomalta.
Kirjoittajat ottavat kantaa siihen, onko homoseksuaalilla ihmisellä ylipäätään oikeutta solmia parisuhdetta: Ei ole. Heidän mukaansa seurakunnan tulee kyllä osoittaa lähimmäisenrakkautta homoseksuaaleille, mutta erityisesti pitää tukea ja kannustaa niitä homoseksuaaleja, jotka omassa elämässään ”ojentautuvat apostolien opetuksen mukaisesti.”
Kirjassa on myös helmi: Kun kirjoittajien mukaan hienointa elämässä on kokea anteeksiantamus Luojan edessä, niin toiseksi hienointa on kokea anteeksiantamus omalta puolisolta.
SRK:n julkaisema Äiti! -kirja perustuu kokemuspohjaisiin teksteihin äitiydestä. Lisäksi kirjaan on koottu liikkeen asiantuntijoiden kirjoituksia, jotka käsittelevät muun muassa aviosuhteen merkitystä äitiydelle, ottavat kantaa ehkäisyä vastaan otsikolla Lapset – lahjoista suurin, sekä käsittelevät Lutherin vaimoa Katariina von Boraa puolisona ja äitinä.
Tekstit tuovat tärkeitä näkökulmia erilaisten ja eri-ikäisten vanhoillislestadiolaisten äitien arkeen. Millaista äitiys on, kun perheessä on adoptiolapsia, kun suurperheen äiti käy töissä tai kun lapsi on sairastunut vakavasti? Kirjasta puuttuu kuitenkin esimerkiksi sen äidin tarina, jonka lapsi on erkaantunut vanhoillislestadiolaisuudesta.
Tekijöiden mukaan kirja auttaa ymmärtämään, millaista on elää uskovaisena äitinä. Tekstit tarjoavat myös vertaistukea. Yhteistä äitien kertomuksille on se, että väsymyksestä ja vaikeuksista huolimatta ne eivät kyseenalaista liikkeen ehkäisylle kielteistä opetusta.
Räsästen avioliitto-kirja sekä Kinnusten äiti-kirja osoittavat osaltaan miten paljon Raamatun tulkinta vaihtelee kirkon sisällä ja herätysliikkeiden välillä.
Ilmoita asiavirheestä