Kehitysyhteistyöjärjestöt vetoavat seurakuntiin määrärahojen säilyttämiseksi

Suomen Lähetysseura ja Kirkon Ulkomaanapu vetoavat yhdessä seurakuntiin kansainvälisen työn määrärahojen säilyttämiseksi. Lisäksi järjestöt kehottavat seurakuntien päättäjiä käymään omalta osaltaan yhteiskunnallista dialogia erityisesti valtiollisten päättäjien kanssa kehitysyhteistyömäärärahojen säilyttämiseksi.

Lähetysseura ja Ulkomaanapu ovat huolissaan kehitysyhteistyön määrärahojen leikkauksista. Hallitusohjelmassa määrärahoja päätettiin leikata 300 miljoonaa euroa ensi vuoden alusta lähtien. Lisäksi päästökauppatulot ohjataan jatkossa muualle.

Ensi vuodeksi kehitysyhteistyöhön oli ennen leikkausta budjetoitu 815 miljoonaa euroa. Kansalaisjärjestöiltä leikataan ennakkotietojen mukaan jopa 40 prosenttia tuesta. Kirkon Ulkomaanapu ja Suomen Lähetysseura arvioivat, että niiden kohdalla leikkaus tulee tarkoittamaan useiden hankkeiden ja yhteistyökumppaneiden alasajoa.

Kirjeessä kerrotaan, että Ulkomaanapu ja Lähetysseura ovat olleet aktiivisesti yhteydessä päättäjiin, mutta linjauksen muuttumisesta ei näytä olevan merkkejä.

”Toivo paremmasta, usko järjestöihin ja kirkkoon ihmisarvoisen elämän auttajina ovat saamassa kovimman iskun suomalaisen kehitysavun historiassa”, toiminnanjohtajat Seppo Rissanen ja Jouni Hemberg kirjoittavat.

Toiminnanjohtajien mukaan Nepalin katastrofi on erinomainen esimerkki leikkausten dramaattisesta vaikutuksesta:

”Mikäli Kirkon Ulkomaanapu ja Suomen Lähetysseura eivät olisi etukäteen rakentaneet paikallisten kumppaneiden katastrofivalmiutta, emmekä olisi olleet paikalla Nepalissa nopean avun antajana, useita tuhansia ihmisiä olisi voinut kuolla avun viivästymisen seurauksena.”

Rissasen ja Hembergin mukaan leikkaukset tulevat vaikuttamaan myös pakolaisten määrään.

”Hallituksen ajatus siitä, että pakolaisuutta pystyttäisiin vähentämään antamalla kehitysapua paikan päällä, ei toteudu, kun sadattuhannet avuntarvitsijat jäävät ilman apua, ja näin Suomi on omalta osaltaan lisäämässä pakolaisvirtaa Eurooppaan”, toiminnanjohtajat vetoavat.

Kehitysyhteistyöjärjestöt tapasivat kehitysministeri Lenita Toivakan viime viikolla Ulkoministeriön tiloissa. Kuva: Jani Laukkanen.

Lue myös:

Kehitysyhteistyön puolesta kerätään adressia

Lähetysseuran taloutta uhkaa kolme isoa muutosta

Järjestöt: Leikkaukset vaarantavat pitkäjänteisen kehitysyhteistyön

Edellinen artikkeliKotimaa Pro on kesätauolla 17.6.- 19.7.
Seuraava artikkeliPalveleva puhelin palvelee myös juhannuksena