Kannanotto kirkon monikulttuurisuustyöstä

Kirkon monikulttuurisuustyötä tekevät ovat julkaisseet kannanoton. Siinä korostetaan erityisesti perheiden tukemista. Kannanotto on suunnattu erityisesti kirkon perhe- ja kasvatustyölle.


Kannanotto:

TYÖALAT YHTEISVOIMIN MAAHANMUUTTAJAPERHEIDEN TUEKSI

Monikulttuuristen perheiden määrä Suomessa kasvaa. Maassamme asuu tällä hetkellä yli 38 000 maahanmuuttajaperhettä sekä yli 60 000 perhettä, jossa toinen puoliso on ulkomaalaistaustainen.

Monikulttuuriset perheet ovat olleet viime aikoina julkisen huomion kohteena muun muassa venäläislapsen huostaanoton takia. Maahanmuuttajien uutisoidaan olevan yliedustettuina lastensuojelutyössä ja yhä useampi huostaanottopäätös koskee maahanmuuttajataustaista perhettä (HS 7.11.2012).

Kirkon maahanmuuttajatyössä kohdataan perheitä, jotka rakentavat jatkumoa entisen ja nykyisen kotimaansa välille. Osalla vanhemmista on traumaattisia kokemuksia taustalla. Ne heijastuvat perhe-elämään ja sen myötä jälkikasvuun. Vanhemmilla ei välttämättä ole henkisiä voimavaroja menneisyyden traumojen työstämiseen, eivätkä he aina jaksa pitää huolta itsestään tai lapsistaan.

Kuntien tarjoamat perhe- tai mielenterveyspalvelut eivät riitä kaikille tarvitsijoille. Usein maahanmuuttajataustaiset vanhemmat jäävät palveluiden ulkopuolelle. Maahanmuuttajatyössä kohdataan lukuisia perheitä, jotka kamppailevat työttömyyden ja taloudellisten ongelmien kanssa. Maahanmuuttajaväestön työttömyys on kolminkertainen verrattuna kantaväestön työttömyyteen. Vanhempien pitkittynyt työttömyys aiheuttaa koko perheen pahoinvointia ja näköalattomuutta, ja siten heikentää koko perheen kotoutumista.

Konkreettisia välineitä lastenkasvatukseen

Vanhemmat kokevat helposti avuttomuutta lastensa kasvattamisessa. Entisessä kotimaassa käytetyt kasvatusmenetelmät voivat poiketa suomalaisesta kulttuurista ja lainsäädännöstä. Eritahtinen kotoutuminen voi aiheuttaa kuilun vanhempien ja jälkikasvun välille, sillä lapset ja nuoret kiinnittyvät suomalaiseen kulttuuriin ja kieleen koulunkäynnin myötä vanhempiaan nopeammin.

Mikäli maahanmuuttajaperhe syystä tai toisesta hajoaa, perheenjäsenet menettävät tukiverkoston. Sitä on hyvin vaikeaa korvata uudessa yhteiskunnassa. Jotta lastensuojelun ja huostaanottojen kaltaisilta äärimmäisiltä yhteiskunnallisilta tukitoimilta vältytään, maahanmuuttajaperheet tarvitsevat nykyistä enemmän tukea ja konkreettisia välineitä lastenkasvatukseen.

Kirkko voi toimia sillanrakentajana uuden ja vanhan yhteiskunnan välillä tarjoamalla turvallisen ympäristön, jossa eri-ikäiset perheenjäsenet voivat tutustua suomalaiseen kulttuuriin sekä rakentaa identiteettiään uudelleen. Kirkon perhetyöllä on käytössään monia työmuotoja, jotka voivat kannatella perheitä arjessa, ja siten ehkäistä maahanmuuttajaperheiden kriisiytimistä. Tällaisia ovat esimerkiksi seurakunnan perhekerhot, -leirit, -retket, henkilökohtaiset keskustelut tai kotikäynnit.

Monikulttuurisen perhetyön haasteet näyttävät suurilta. Todellisuudessa laadukasta perhetyötä voidaan toteuttaa moniammatillisessa yhteistyössä, kun monikulttuurinen työote omaksutaan osaksi perhetyön normaaleja käytäntöjä. Tällöin paineet erillisten palveluiden tuottamiseen vähenevät. Kun kirkon nuorisotyö saa kasvot, maahanmuuttajataustaisten nuorten kynnys osallistua toimintaan madaltuu. Vanhemmat antavat teini-ikäisille helpommin luvan osallistua seurakunnan nuorten toimintaan silloin, kun työntekijöiden kanssa ollaan tuttuja ja heidät tunnetaan nimeltä.

Kirkon työntekijöihin luotetaan

Maahanmuuttajaperheet voidaan toivottaa tervetulleiksi toimintaan hyvinkin pienillä eleillä kuten esimerkiksi käyttämällä selkokieltä, osoittamalla tilanneherkkää vieraanvaraisuutta sekä kunnioittamalla ihmisiä sellaisena kuin he ovat. Koska maahanmuuttajaperheet luottavat kirkkoon ja sen työntekijöihin, se mahdollistaa perheiden ohjaamisen myös muiden auttajatahojen luo.

Perheenjäsenten eritahtisen kotoutumisen kanssa kamppailevien perheiden onnistuneet kulttuuriset sopeutumisstrategiat perustuvat uuden ja vanhan kulttuurin asettamien vaatimusten mielekkääseen yhteensovittamiseen. Kirkko voi toimia maahanmuuttajaperheiden tukena tässä tehtävässä monilla eri tavoin.

15.11.2012 Turussa

Ev. lut. kirkon monikulttuurisen työn työryhmä sekä kirkon monikulttuurisen työn päiville osallistujat

Edellinen artikkeliPelastakaa sukupolvi toi kuukaudessa lähes sata auttajaa lapsiperheille
Seuraava artikkeliSuomeen saatava itsemurhien ehkäisyohjelma